Siktelsene mot russisk gravejournalist frafalt
Etter omfattende protester, blant annet i tre av Russlands mest populære aviser, har russisk politi frafalt siktelsene mot gravejournalisten Ivan Golunov. Nå må flere polititopper i Moskva belage seg på å få sparken.
Golunov ble satt fri tirsdag, og møtte støttespillere som hadde samlet seg utenfor politistasjonen der han satt.
– En stor takk til dere for støtten, sa journalisten med tårer i øyene. Han lovet å fortsette arbeidet for å gjengjelde folks tillit.
Golunov ble pågrepet i forrige uke, siktet for narkotikahandel. 36-åringen er en av landets mest kjente gravejournalister og ansatt hos det uavhengige nyhetsnettstedet Meduza.
Ifølge Meduza ble han lurt i en felle og deretter banket opp av politi. Politiet hevdet på sin side at han var i besittelse av 4 gram metylefedrin, noe som kan føre til tiltale med strafferamme på opptil 20 års fengsel.
Mandag uttalte president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov at Kreml følger saken tett.
– Denne spesifikke saken har reist spørsmål, mange spørsmål, sa Peskov ifølge uttalelser gjengitt av det statlige nyhetsbyrået TASS.
Myndighetene nervøse for protester
Ifølge nyhetsbyrået Reuters utløste arrestasjonen av Golunov et sjeldent samhold mediene imellom og et uvanlig raskt svar fra myndighetene, som er nervøse for sosial uro. President Vladimir Putin står allerede overfor protester i befolkningen på grunn av misnøye med levestandarden.
Innenriksminister Vladimir Kolokoltsev sa i en erklæring at straffesaken mot Golunov ble droppet på grunn av mangel på bevis på at han hadde gjort noe galt. Han sa at journalisten vil bli befridd fra husarresten senere på tirsdag.
Ministeren varsler samtidig at tre høytstående polititjenestemenn vil bli sparket, mens flere andre vil bli etterforsket.
– Jeg har besluttet å be den russiske presidenten om å avskjedige politisjefen i det vestlige Moskva, generalmajor Andrej Putsjkov, og sjefen for narkotikapolitiet i Moskva, generalmajor Jurij Devjatkin, sier Kolokoltsev.
– Jeg mener rettighetene til enhver borger, uansett yrke, må beskyttes, fremholder ministeren.
Før politiet trakk siktelsen, hadde nær 25 000 mennesker signert på en Facebook-side og sagt at de skulle delta i en protestmarsj på onsdag i solidaritet med Golunov, følge Reuters.
Advokaten mente stoffet var plantet
Golunovs advokat, Pavel Tsjikov, mente at stoffet var plantet.
Advokaten fikk bare 15 minutter til å sette seg inn i saken for å forsvare sin klient, før gravejournalisten ble dømt to måneders husarrest.
Ifølge Tsjikov ble Golunov formelt siktet lørdag morgen. Men like etter ble han sendt til sykehus. Ifølge hans advokat og avisen han jobber for, er det mistanke om at ble påført skadene i arresten.
Legene på legevakten som undersøkte ham, påviste et mistenkt ribbeinsbrudd, hjernerystelse og blåmerker.
Ifølge hans advokat var han knapt i stand til å kommunisere.
Senere på dagen ble han fraktet til sykehus 71, hvor sjeflegen er kjent for å være i sterk Kreml-tilhenger. Sjeflegen kom til at han bare hadde en skade på skinnbeinet, men at han ellers var frisk nok til å bli ført til domstolen.
Han avslørte korrupte sjefer på rekke og rad. Nå er russisk gravejournalist fengslet for to måneder.
Tildelt Raftoprisen
Tsjikov og hans organisasjon Agora ble i 2014 tildelt Raftoprisen for sin innsats for menneskerettigheter.
Fra sykehuset ble journalisten ført rett til domstolen, hvor han ble ilagt husarrest i to måneder.
Da avgjørelsen falt, hadde han vært pågrepet i mer enn 56 timer. Russisk lov tillater ikke mer enn 48 timers fengsling uten en dommeravgjørelse.
Kraftige reaksjoner
Arrestasjonen har ført til kraftige reaksjoner i Russland, og i pinsen har journalister, forfattere og kulturpersonligheter mobilisert til støtte for Golunov. Til og med på statlige TV-kanaler har flere kjente programledere åpent støttet journalisten og uttalt at siktelsen er falsk.
Da politiet arresterte den undersøkende journalisten, hadde de neppe ventet en så kraftig reaksjon
I den siste rapporten fra organisasjonen Reportere uten grenser blir Russland rangert som nummer 149 av 180 land når det gjelder ytringsfrihet og frihet for mediene. Ifølge Komiteen for beskyttelse av journalister, er også Russland ett av verdens farligste land å være journalist i.
Politisk motiverte straffesaker for å stoppe journalister er ikke uvanlig, men det er sjelden at det rammer journalistene som opererer i hovedstaden. Golunov var basert i Moskva.