Verden

Guaidó nektet adgang til nasjonalforsamlingen i Venezuela

Venezuelas politiske kaos har tatt en ny vending. Både opposisjonsleder Juan Guaidó og hans rival Luis Parra hevder nå å være leder for nasjonalforsamlingen.

Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó ble søndag nektet adgang inn til parlamentsbygget, hvor det ble holdt avstemning om ny leder i nasjonalforsamlingen. Her forsøker han å klatre over gjerdet, men blir hindret av politiet.
 • NTB-AFP-Ritzau
Regjeringsvennlige Luis Parra ble valgt som ny leder av nasjonalforsamlingen. I en separat avstemning valgte opposisjonen Juan Guaidó som ny leder.

Da Guaidó og andre opposisjonspolitikere søndag var på vei inn til avstemning i parlamentsbygningen i landets hovedstad Caracas, ble de stanset av politimenn. De blokkerte inngangen og nektet å slippe dem inn.

Guaidó forsøkte å klatre over gjerdet, men ble hindret av politiet.

Med et stort fravær av opposisjonspolitikere ble avstemningen likevel avholdt inne i parlamentet. Luis Parra, som nå støtter landets president Nicolás Maduro, ble valgt som ny leder i nasjonalforsamlingen. Parra var inntil desember en del av Guaidós opposisjonsallianse

Opposisjonen betegner avstemningen som et kuppforsøk fra Maduro-styrets side og beskylder Maduro for å ha «stjålet makten».

Guaidó og andre opposisjonspolitikere arrangerte derfor en alternativ avstemning i lokalene til El Nacional, en av landets største dagsaviser. Der ble Guaidó gjenvalgt som president av nasjonalforsamlingen

Guaidó erklærte seg som landets fungerende president for et år siden, i et forsøk på å utfordre leder Nicolás Maduro. Guaidó anerkjennes som landets president av over 50 land, deriblant USA, Frankrike, Tyskland og Storbritannia.

 1. Les også

  USA: Maduro har sendt olje verdt 900 millioner dollar til Cuba

 2. Les også

  Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle

 3. Les også

  Opposisjonspolitiker løslatt i Venezuela

 4. Les også

  Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Nicolás Maduro
 3. Venezuela
 4. Caracas