Elleve døde og over 300 på sykehus etter å ha drukket kokoslikør

Myndighetene på Filippinene sier at elleve personer er døde og over 300 innlagt på sykehus etter å ha blitt forgiftet av kokoslikøren lambanog.

Pasienter får behandling for forgiftning på sykehuset i Manila.
  • NTB

Lambanog inneholder omkring 40 prosent alkohol og er vanlig ved feiring av jul og andre høytider og større anledninger i landet. Den blir ofte produsert illegalt, skriver Reuters.

Alle tilfellene av forgiftning skal ha funnet sted i provinsene Laguna og Quezon, sør for hovedstaden Manila.

Mange ble lagt inn mellom torsdag og søndag, og det ble slått alarm da det viste seg at alle de syke hadde drukket lambanog.

– Noen hadde kjøpt for å drikke på fritid eller til bursdagsfeiring, andre fikk det servert på julefest, opplyser helsedepartementet mandag.

Ifølge en politirapport døde åtte personer av å ha drukket lambanog destillert fra kokossevje på en lokal tilstelning i byen Rizal, der 122 ble innlagt. De skal ha kastet opp, mistet følelse i kroppen og noen besvimte etter å ha drukket likør av samme merke. Én person er meldt død nær byen Candelaria i Quezon søndag, tre dager etter at han drakk med naboer. Seks personer ble innlagt der, hvorav to fremdeles er i koma.

Uregulert produksjon og salg av lambanog er vanlig på Filippinene, og det blir ofte gjort på ulovlig vis og da tilsatt helsefarlige ingredienser. Landets mattilsyn har tidligere gått ut med advarsler, blant annet fordi det har vært brukt metanol i prosessen.