Verden

Koronasmittet Bolsonaro sier han føler seg frisk

Brasils president Jair Bolsonaro (65) har testet positivt for koronaviruset etter at han i månedsvis har ignorert avstandsregler og munnbindpåbud.

Med munnbind møter president Jair Bolsonaro brasiliansk presse den 22. mai. Temaet var koronaviruset, som Bolsonaro har kalt «en lett influensa». Nå er han selv smittet.
  • NTB
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Siden begynnelsen av pandemien har Jair Bolsonaro nedtonet det han kaller «bare en liten influensa». Den høyrepopulistiske presidenten har ignorert regler om sosial distansering og bruk av munnbind.

Samtidig er Brasil hardest rammet i verden etter USA med over 65.000 døde og over 1,6 millioner smittede.

Nå er Bolsonaro selv blant de smittede.

– Prøven var positiv, sa Bolsonaro, som for en gangs skyld var iført munnbind, til pressen i Brasília, ifølge avisen The Guardian.

Ifølge lokale medier lider presidenten både av feber, hoste og muskelsmerter, men Bolsonaro sier til CNN Brasil tirsdag at feberen har avtatt og at han føler seg «helt fin» og at han bare har milde symptomer på virussykdommen covid-19.

Ville lette på munnbind-påbud

– Jeg er i form, normal. Jeg har til og med lyst til å gå meg en tur her, men jeg kan ikke på grunn av legenes anbefalinger, sa Bolsonaro til journalistene tirsdag.

Les også

Koronaviruset rammer urbefolkningen i Brasil: – Vi står overfor en utryddelse

Bolsonaro sa til CNN Brasil mandag at han hadde blitt koronatestet og at det ble tatt et røntgenbilde av lungene hans på et militærsykehus for sikkerhets skyld. Samme dag gjorde Bolsonaro flere endringer for å lette på påbudene i en ny lov som gjør det obligatorisk å bruke munnbind i det offentlige.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker presidenten god bedring og påpeker på en pressekonferanse at diagnosen viser at alle potensielt kan bli utsatt for viruset.

Tirsdag ettermiddag meldte WHO at smitten sprer seg raskere enn noensinne. Bare i helgen ble det meldt om 400.000 bekreftede tilfeller.

– Utbruddet akselererer, og vi har definitivt ennå ikke nådd pandemiens smittetopp, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus tirsdag.

– Vi lider under vår gale president

Det er nøyaktig en måned siden doktor og epidemiolog Charbell Kury i Brasil kom med et hjertesukk om landets president.

– Vi lider under vår gale president, sa Kury til Aftenposten.

Doktor Charbell Kury jobber som epidemiolog og spesialist i infeksjonsmedisin ved Saint John sykehus i Macae, Brasil. Her med en av sine unge pasienter.

Han mente at oppfordringen fra presidenten den gang om å gjenåpne kjøpesentre og restauranter, noe Rio de Janeiro var en av byene som fultge, kunne gi uforutsigbare resultater og flere dødsfall.

På det tidspunktet var drøyt 35.000 døde. På én dag mistet 1473 personer livet som følge av viruset. Siden den gang er tallet på døde nesten doblet.

I likhet med USAs president Donald Trump har Bolsonaro truet med å trekke landet ut av Verdens helseorganisasjon WHO. To av hans helseministre er ute av jobben, én fikk sparken, en annen valgte selv å gå etter en konflikt med Bolsonaro.

Benedicte Bull, professor og statsviter ved Senter for utvikling og miljø, Universitetet i Oslo, uttalte at Bolsonaro har hatt stor betydning for Brasils (manglende) respons.

– Mange lytter til presidenten, gatene fylles når han holder tale. Han bidrar også til forvirring. Folk hører en ting fra presidenten, og noe annet fra ordfører og guvernør. I et land med et så svakt helsesystem for folk flest, er det enda viktigere med sterkt lederskap under en krise, sa Bull i juni.

Les også

  1. Brasil åpner opp, til tross for rekordhøye smittetall. Lege frykter for konsekvensene.

  2. Bolsonaro kaller WHO «politisk» og truer med utmeldelse

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Jair Bolsonaro
  4. Brasil