Verden

Britisk høyesterett: Supensjonen av parlamentet var ulovlig

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): Britisk høyesterett har slått fast at statsminister Boris Johnsons avgjørelse om å suspendere Parlamentet i fem uker var ulovlig.

Statsminister Boris Johnson villedet dronning Elizabeth da han ba henne suspendere Parlamentet. Det slo en enstemmig høyesterett i London fast tirsdag formiddag.
 • Sigurd Bjørnestad
  Journalist
 • Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Rett etter klokken 13 norsk tid begynte de første politikerne å returnere til Westminster. Det skjedde samtidig med at Underhusets Speaker, John Bercow, bekreftet at Parlamentet formelt vil gjenåpne onsdag fra klokken 11.30 britisk tid.

Statsminister Boris Johnson var i New York da avgjørelsen falt. Han sier han er uenig med høyesteretts avgjørelse, men sier det er en «dom vi skal respektere».

– Jeg er dypt uenig med høyesteretts avgjørelse. Jeg har den ytterste respekt for rettsvesenet. Jeg tror ikke dette var den riktige konklusjonen og jeg tror suspensjonen har blitt brukt i århundrer uten å bli utfordret på denne måten, sier Johnson til britiske medier, ifølge Sky News.

Han la til:

– Denne rettskjennelsen vil gjøre en brexitavtale langt vanskeligere.

Villedet dronningen

Den britiske striden rundt brexit tok tirsdag en ny og dramatisk vending da britisk høyesterett slo fast at statsminister Boris Johnsons suspensjon av Parlamentet i fem uker er ulovlig.

Høyesterett opprettholdt også dommen fra Skottlands høyeste sivile rettsinstans, som konkluderte med at Johnson villedet dronningen da han ba henne om tillatelse til å suspendere Parlamentet. Britisk høyesterett har imidlertid selv ikke gått inn i denne vurderingen, ifølge CNN.

– Suspensjonen var ugyldig og uten effekt. Parlamentet har ikke vært suspendert, sa høyesteretts leder Lady Hale.

– Jeg gleder meg over høyesteretts avgjørelse om at suspensjonen av Parlamentet var ulovlig, sier John Bercow, ifølge BBC.

Han sier Underhuset samles igjen onsdag kl 11.30. Overhuset møtes onsdag kl 15.

Trekk pusten!

BBCs rettskommentator Clive Coleman skriver:

«Wow! Dette juridisk, konstitusjonell og politisk dynamitt.

Det er tilrådelig å trekke pusten og tenke gjennom at Storbritannias statsminister er funnet skyldig av landet høyeste rett i å ha handlet ulovlig ved å stenge det folkevalgte organet i vår konstitusjon, Parlamentet, i en tid med nasjonal krise».

Jeremy Corbyn rvar raskt ute med å kreve Boris Johnsons avgang. Labour er denne uken samlet til partilandsmøte i Brighton.

Krever Boris Johnsons avgang

Raksjonenene etter høyesterettsdommen er voldsomme. Opposisjonspartiene krever Boris Johnsons avgang.

Labours leder Jeremy Corbyn mener Boris Johnson må vurdere å trekke seg.

– Jeg inviterer Boris Johnson til å vurdere sin stilling og til å bli den kortest sittende statsministeren noensinne, sa Corbyn på Labours partikonferanse i Brighton tirsdag da nyheten ble kjent.

Det skotske nasjonalistpartiet, SNP mener også at Boris Johnson nå må vurdere sin stilling. Partiets leder, Nigela Sturgeon mener Johnson ikke er egnet som statsminister.

Det samme mener Liberaldemokratenes nyvalgte leder, Jo Swinson, som mener Boris Johnson etter dette er uegnet til oppgaven.

Ikke uventet var Brexit-partiets leder, Nigel Farage tidlig ute og krevde at hoder nå må rulle.

Farage var imidlertid mest opptatt av at Dominic Cummings må forlate sin post umiddelbart.

Cummings er Johnsons spesialrådgiver i Downing Street og «mesterhjernen» bak Boris Johnsons nå feilslåtte forsøk på å suspendere Parlamentet.

Panikk i den konservative gruppen

Fra de konservatives partikontor i Underhuset ble det umiddelbart sendt ut en e-post som innstendig oppfordret partimedlemmene til ikke å kommentere avgjørelsen.

Det fikk Sam Coates til å sende ut denne twitter-meldingen: «Toryene har overhode ikke panikk»!

Behandlet to anker

Britisk høyesterett har hatt høringer om saken i tre dager. Den har ifølge BBC behandlet to anker.

 • En fra en privatperson som anket tidligere avgjørelse fra en lavere domstol om at suspensjonen var er «rent politisk sak» og ikke en sak for rettsvesenet.
 • Den andre anken er fra regjeringen som anket avgjørelsen fra en skotsk domstol om at suspensjonen var «ulovlig».
Les også

Han anklages for å være hjernen bak Boris Johnsons dristige plan. Nå får han skylden for kaoset.

Ex-finansminister bak denne førstesiden

Londons største ettermiddagsavis, London Evening Standard, får med den historiske nyheten i onsdagens utgave. Avisens redaktør er ingen hvem som helst. George Osborne er tidligere finansminister i David Camerons regjering.

Han er nå sjefredaktør i den populære London-avisen.

Osborne støttet Boris Johnson under lederstriden i partiet og da Johnson kjempet om å overta lederjobben etter Theresa May.


Les også

 1. Her er det du trenger å vite om Boris Johnsons kontroversielle brexit-grep

 2. Nekter Johnson nyvalg siste dag før parlamentet suspenderes

 3. Skotsk domstol: Suspensjonen av Parlamentet er ulovlig

Les mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. Storbritannia