Verden

Nigeriansk politi fant 300 mennesker lenket fast inne i bygning

Flesteparten av fangene var barn, ifølge lokalt politi.

Mange av guttene og mennene som ble reddet ut av bygningen hadde lenker rundt føttene.
  • Hanne Christiansen
    Korrespondent i Midtøsten
  • NTB
  • Arve Henriksen
    Journalist

Politiet i byen Kaduna i Nord-Nigeria sier de har reddet 300 elever fra en islamsk kostskole der mange skal ha blitt torturert og seksuelt misbrukt.

Syv lærere ved skolen er pågrepet, opplyser en talsperson for politiet. Det er både voksne og barn blant dem som ble reddet ut. Flere av dem skal ha vært lenket da politiet fant dem.

Politiet tok seg inn i bygningen torsdag.

– Ofrene ble utsatt for nedverdigende og inhuman behandling under påskudd av at man ville lære dem om Koranen og reformere dem, sier politiets talsmann Yakubu Sabo.

Det var fra denne bygningen de 300 personene ble reddet ut.

Flere av dem som ble reddet ut, bærer preg av vold, og de skal også ha blitt seksuelt misbrukt. Skolens elever ble sendt dit for å få koranundervisning og komme seg ut av narkotikamisbruk. Skolen har vært i virksomhet i et tiår.

Politiet sier de har funnet et «torturkammer» i bygningen, der elevene skal ha blitt lenket, hengt opp og slått.

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters, som har vært på stedet, forteller at det kun skal ha vært gutter på denne skolen. Disse skal ha vært i alderen fra fem år til i slutten av tenårene. Reuters har imidlertid fått bekreftet at skadene de så stemmer overens med påstandene om tortur og seksuelt misbruk. Likevel skal sårene som de så på en av guttene, ligne på skader påført i form av pisking.

– Myndighetene sørger for øyeblikket for at barna får tilstrekkelig med mat, sier Sabo til Reuters.

Elevene skal nå være fraktet til en midlertidig leir på et stadion i Kaduna, og vil senere bli flyttet til en annen leir i en forstad til byen mens det forsøkes å finne foreldrene, opplyser politiet.

To av barna skal være identifisert, de skal ha kommet fra Burkina Faso. Flesteparten av elevene skal imidlertid vært fraktet til skolen av sine foreldre, fra nord i Nigeria.

Syv mennesker er blitt arrestert, melder nyhetsbyrået Reuters.

Tidligere år uttalte president Muhammadu Buhari at regjeringen vurderte å forby disse koranskolene.

Les mer om

  1. Nigeria