Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt

Den unge, svenske klimaaktivisten Greta Thunberg langer på nytt ut mot verdensledere og selskaper som ikke tar klimatruslene på alvor.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg talte onsdag på FNs klimatoppmøte i Madrid.

– Jeg har hatt det privilegium å få reise verden rundt. Min erfaring er at mangelen på innsikt er like stor over alt, ikke minst blant dem som vi har valgt til å lede oss, sa Thunberg i en tale på FNs klimatoppmøte i Madrid onsdag.

– Ledere oppfører seg ikke som om det er en nødsituasjon, for da hadde de handlet, sa den svenske jenta, som fyller 17 år om en knapp måned.

I tidligere taler har klimaaktivisten fått oppmerksomhet for følelsesladede oppfordringer til verdens ledere. Denne gangen sa hun at hun vil holde seg til fakta.

– Hvis jeg sier «How dare you» er det det eneste folk hører, sa Thunberg.

Deretter listet hun opp fakta.

– I IPCCs 1,5-gradersrapport, som kom i fjor, konstateres det at om vi skal ha 67 prosent mulighet for å begrense oppvarmingen til under 1,5 grader, hadde vi den første januar 2018 bare 420 gigatonn CO2 igjen å slippe ut. Selvsagt er det tallet lavere i dag, ettersom vi slipper ut 42 gigatonn hvert år, sier Thunberg i en rekke med fakta.

Thunberg langet også nylig ut mot Norge og norsk oljeproduksjon.

– Ved å øke olje- og gassproduksjonen ansikt til ansikt med klimakrisen, bryter Norge rettighetene skjenket hvert eneste barn i verden i henhold til FNs barnekonvensjon, het det i et brev til statsminister Erna Solberg (H), undertegnet av Thunberg og barn fra 13 andre land.