Her går turistene ved krateret minutter før utbruddet – minst fem er døde og flere savnet

Så mange som 50 personer kan ha vært på eller ved en ubebodd vulkansk øy på New Zealand som fikk utbrudd mandag. Minst fem personer er døde, flere andre er skadet, og flere er ikke gjort rede for.

Her går en gruppe turister like ved krateret på den vulkanske øya Whakaari, også kalt White Island, i New Zealand.

På en pressekonferanse klokken 09 mandag norsk tid opplyste politiet at fem personer har omkommet. Det skal være både utenlandske turister og newzealenderne blant de fem døde.

23 mennesker er evakuert fra vulkanøya. De fem omkomne var blant disse. Politiet meldte mandag kveld (norsk tid) at de tror det er åtte mennesker igjen på øya. Det ble i løpet av dagen ansett å være for farlig å fortsette redningsarbeidet. Politiet sier nå at de ikke kan komme seg i land på Whakaari i løpet av mandag, men at det ikke er forventet å finne flere overlevende.

– Tegn til liv har ikke blitt observert på noe tidspunkt, heter det i en uttalelse fra politiet, ifølge The New Zealand Herald.

Dette bildet er tatt fra båt av en turist som kort tid før besøkte vulkanøya. Nede til venstre i bildet ses turister som flykter fra utbruddet. De ble senere evakuert med båt.

Politiet opplyser at man tror at det både er utenlandske turister og folk fra New Zealand blant dem som var på øya da utbruddet startet.

Turister evakueres fra vulkanøya med gummibåt. På land ser man et ødelagt helikopter (rød ring).

Bilder som er tatt av et fastmontert kamera få minutter før utbruddet, viser en rekke med mennesker på vei til eller fra krateret.

Det er nå for farlig for politiet og redningsmannskaper å gå i land på øya. Øya er dekket av aske og lava, sier John Tims, ansvarlig for redningsarbeidet.

Flere av dem som er reddet bort fra øya, har brannskader, skriver avisen New Zealand Herald.

Færre enn 50

Utbruddet på White Island, som ligger 50 kilometer nord for Nordøya på New Zealand, skjedde ved 14-tiden lokal tid.

Skadede personer fra vulkanutbruddet på White Island på New Zealand føres i land og over i ambulanser mandag. Mange personer skal ha oppholdt seg på eller ved øya da utbruddet skjedde.

– Det ble først antatt at det var rundt 100 mennesker på eller ved øya da utbruddet skjedde. Nå tror vi at det er færre enn 50 mennesker, sier politiet i en uttalelse.

– Noen av disse menneskene er fraktet i land, men et antall personer er fortsatt ikke gjort rede for, fortsetter de.

Les også

Hver femte nordmann tror ikke på menneskeskapte klimaendringer

Folk er dekket av aske

Det var tidligere på dagen at New Zealands statsminister Jacinda Ardern uttalte at rundt 100 personer var på eller rundt øya, men antallet er nå blitt endret.

Ifølge New Zealand Herald kan man se at folk som har vært på vulkanøya, er dekket av aske.

Mange av dem som var på vulkanøya, var cruiseturister fra skipet Ovation of the Seas. Det bekrefter cruiseselskapet som eier skipet.

Luftfoto av vulkanøya etter utbruddet mandag ved 14-tiden lokal tid (02 natt til mandag norsk tid).

Nivå fire av fem

GeoNet, som overvåker vulkanene på New Zealand, melder at vulkanutbruddet var på nivå fire på en skala der fem er et stort vulkanutbrudd.

Et kamera som er montert på øya viser folk som går mot vulkanen like før utbruddet, skriver New Zealand HeraldBildet ble tatt klokken 14.10 lokal tid. Omtrent et minutt senere skjedde utbruddet.

Aske ble sendt 3600 meter opp i luften under utbruddet, ifølge myndighetene.

Politiet har bedt folk unngå områder som ligger nær utbruddet.

White Island, også kalt Whakaari, er en ubebodd vulkansk øy nord for Nordøya. Ifølge GeoNet er vulkanen den mest aktive vulkankjeglen på New Zealand. Øya besøkes jevnlig av små grupper turister.