Salvini boikotter Nutella

Italias opposisjonsleder Matteo Salvini vil ikke lenger spise sjokoladepålegget Nutella. Grunnen er at hasselnøttene som brukes, er tyrkiske og ikke italienske.

Matteo Salvini, leder av Italias ytre høyre-parti Ligaen, kutter ut Nutella på brødskiven etter å ha oppdaget at nøttene som brukes, er tyrkiske.

– Jeg bytter fordi jeg har oppdaget at Nutella bruker tyrkiske hasselnøtter, og jeg foretrekker å støtte selskaper som bruker italienske produkter, sa han på et partimøte torsdag kveld.

Salvini, som leder ytre høyre-partiet Ligaen, har for vane å legge ut bilder av det han spiser på sosiale medier, og Nutella har ofte vært å se på bildene hans på Twitter og Facebook.

Men Ligaens motto er «Italia først», og Salvini sier nå at han foretrekker å bare spise italienskprodusert mat for å hjelpe italienske bønder.

Matgiganten Ferrero, som produserer Nutella, er verdens største oppkjøper av hasselnøtter, en av hovedingrediensene i sjokoladepålegget. Italienske hasselnøttbønder produserer ikke nok nøtter til å møte Ferreros etterspørsel.

Tilsvarende klarer heller ikke italienske pastaprodusenter å bare bruke italiensk hvete fordi Italia ikke klarer å dyrke nok hvete.

Tyrkia står for 70 prosent av verdens hasselnøttproduksjon. Italia er den nest største produsenten og står for om lag 20 prosent av verdensproduksjonen, ifølge tall fra FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO.