Verden

Britenes ambassadør til USA trekker seg

Hvis utenlandske ledere kan mobbe bort våre diplomater, undergraves interessene til det britiske folk, mener parlamentsmedlem.

Storbritannias ambassadør Kim Darroch.
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Bakgrunnen for den uventede avgangen skal være de lekkede e-postene hvor Darroch kritiserer Trump og hans stab.

– Den nåværende situasjonen gjør det umulig for meg å gjøre jobben min slik jeg ønsker å utføre den, skriver Darroch i et brev til Sir Simon McDonald, som er undersekretær ved det britiske utenriksdepartementet, ifølge The Telegraph.

Han begrunner avgangen med at lekkasjen har ført til enorme spekulasjoner rundt hans rolle og hans gjenværende tid som ambassadør, og at han ved å gå av vil bidra til å stoppe spekulasjonene.

Darrochs kontrakt varte ut året.

May: – Dypt beklagelig

Den nylig avgåtte ambassadøren får gode skussmål på vei ut døren.

– Gjennom de siste vanskelige dagene har du tedd deg som du alltid har gjort gjennom en lang og lysende karriere, med verdighet, profesjonalitet og klasse, sa sir Simon McDonald, ifølge The Telegraph.

Theresa May beskriver Darrochs avgang som dypt beklagelig.

– Vi står i dyp takknemlighetsgjeld til ham, sier May ifølge The Telegraph.

Les også

Britisk støtteerklæring til diplomaten som kritiserte Trump

Trump: – En veldig dum fyr

Den britiske USA-ambassadøren skal ha kommet med svært negative karakteristikker av Trump og hans administrasjon, ifølge de lekkede dokumentene som Daily Mail fikk tilgang til.

«Udugelig», «inkompetent» og «usikker» skal være blant adjektivene Darroch har brukt om Trump i sin kommunikasjon med den britiske regjeringen, skriver The Daily Mail.

Trump svarte på fornærmelsene med en kraftsalve på Twitter.

«Den skrullete ambassadøren til Storbritannia som USA er blitt påtvunget, er ikke en vi er begeistret for, en veldig dum fyr», skrev Trump i twittermeldingen, før han gikk til angrep på Theresa Mays brexitforhandlinger.

– Svekker vår innflytelse

Parlamentsmedlem Tom Tugendhat er svært kritisk til ambassadørens avgang. I et intervju med Financial Times, spør han seg hva man kan lære av denne episoden og svarer følgende:

– Utenlandske ledere kan bestemme politikken vår ved å mobbe diplomatene våre. Hvis du ikke støtter dine utsendinger, undergraver du dem. Det svekker vår innflytelse og undergraver interessene til det britiske folk, sier Tugendhat til Financial Times journalist Sebastian Payne.

Les også

Det kan ende i katastrofe. Men mange ser seg nødt til å gamble på Boris Johnson. | Øystein K. Langberg

Boris Johnson nektet å forsvare ambassadøren

BBC skriver at de forstår det som at Darroch trakk seg som følge av manglende støtte fra Boris Johnson. Kilder til The Telegraph hevder det er årsaken.

I gårsdagens TV-debatt mellom Boris Johnson og Jeremy Hunt ble Johnson spurt gang på gang om Darroch burde beholde jobben sin. Han nektet å svare.

Boris Johnson (til venstre) og Jeremy Hunt (til høyre) møttes til TV-debatt i går kveld. Johnson ville ikke svare på hvorvidt Darroch burde beholde jobben.

I dag beklager Johnson ambassadørens avgang.

– Han er en strålende diplomat og jeg har jobbet med ham i mange år, sier statsministerkandidaten til The Telegraph.

Johnson har ifølge BBC uttalt at den som står bak lekkasjene, også står bak en enorm tjenestefeil.

En venn av Darroch sier til The Times at avgangen ikke har noe med Johnson å gjøre. Vennen hevder overfor avisen at Darroch ville ha kontroll over sin egen skjebne og opptre profesjonelt helt til slutten.

– Han trodde ikke det var noen måte han kunne fortsette å tjene landet sitt på etter alt som har hendt, sier kilden til The Times.

Les mer om

  1. Britisk politikk
  2. Boris Johnson