Verden

Våpenhvile i handelskrigen og spontan Kim-invitt: Slik gikk G20-møtet.

To dager med møter mellom G20-landene er over. Vi har oppsummert noen av de viktigste temaene.

Handelskrigen mellom USA og Kina var en av de de store temaene under G20-toppmøtet i Osaka i Japan. President Trump møtte den kinesiske presidenten lørdag morgen.
  • Lisa Marie Schaft

Under G20-møtet treffes toppledere fra verdens største økonomier for å snakke om blant annet handel, økonomi og klima. Dette er det de har snakket om under det to dager lange toppmøtet.

Handelskrigen mellom USA og Kina

Handelskrigen som har pågått i omtrent et år har vært mye omtalt i forkant av møtet. Forhandlingene mellom de to landene brøt sammen tidligere i år etter at USA økte tollen på en rekke kinesiske varer.

Uttalelsene etter møtet tolkes som at landene har inngått en midlertidig våpenhvile i handelskrigen.

President Donald Trump uttalte kort tid etter et møte med sin kinesiske motpart Xi Jinping i Osaka at USA vil utsette nye tolløkninger.

Han gjentok dette på en pressekonferanse etter at G20-møtet ble avsluttet.

– Vi vil ikke øke tollene med de 350 milliarder dollarene vi kunne økt dem med, sa Trump på pressekonferansen.

Trump uttalte også at USA vil gi Kina en liste over ting de vil at Kina skal kjøpe fra dem, skriver CNN.

USA vil også tillate at amerikanske selskaper selger komponenter til den kinesiske telegiganten Huawei. Selskapets rolle i fremtidig utbygging av G5 - et superhurtig telenett - i USA er fortsatt uavklart.

President Donald Trump og president Xi Jinping har avklart at USA ikke vil øke tollsatsene på varer fra Kina.

Atomvåpenkontroll

USA og Russland innleder samtaler om atomvåpenkontroll, men det leder ikke nødvendigvis til en videreføring av START, en nedrustningsavtale mellom de to landene, sier president Vladimir Putin, ifølge NTB.

Fredag møttes han og president Trump. Den amerikanske presidenten bekrefter at de diskuterte atomvåpen.

Les også

Trump til Putin: – Ikke bland dere inn i valget

Trump trakk i februar i år USA fra INF-avtalen for mellomdistanseraketter med atomvåpen som ble inngått mellom daværende Sovjetunionen og USA i 1987.

Statsoverhodene skal ha bedt sine respektive utenriksministere om å ta forhandlingene videre, men det er ikke kjent når disse forhandlingene vil finne sted.

Paris-avtalen

19 av G20-medlemmene fastholder at de slutter helt og fullt opp om klimaavtalen som ble forhandlet frem i Paris i 2015, men USA vil ikke være med.

Formålet med Parisavtalen er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.

I 2017 kunngjorde Donald Trump at USA ønsket å trekke seg fra avtalen, men ifølge avtalen kan de først gjøre det i 2020.

De andre 19 landene er imidlertid enige om at avtalen ikke kan reforhandles, og at de skal oppfylle sine forpliktelser i henhold til avtalen slik den er. Tysklands forbundskansler Angela Merkel fremholdt i etterkant av møtet at mange av landene dessiten vil gå lengre enn de forplikter seg til i avtalen.

Toppledere fra hele verden har samlet seg i Osaka i Japan denne uken.

Rakettstriden mellom USA og Tyrkia

Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan leter etter «løsninger» på striden som har oppstått som følge av Tyrkias varslede kjøp av et russisk rakettsystem.

Striden dreier seg om at USA vil nekte NATO-allierte Tyrkia å kjøpe F-35 kampfly, med mindre de bryter avtalen om å kjøpe det russiske luftforsvarssystemet S-400 innen 31. juli.

Tyrkia på sin side mener de selv har rett til å bestemme hvilke våpensystemer de skal kjøpe.

USA frykter at russerne gjennom avtalen skal avsløre noen av flyets hemmeligheter.

Tyrkia og USA kom ikke til noen enighet under toppmøtet, men ifølge Reuters skal den tyrkiske presidenten ha sagt at Trump har hevdet USA ikke vil straffe Tyrkia over dette.

Tyrkia mottar etter planen den første forsendelsen allerede i juli, og Erdogan forsikret under et møte med Russlands president Vladimir Putin lørdag at avtalen står ved lag.

Russiske president Vladimir Putin og tyrkiske president Tayyip Erdogan under et av møtene i Osaka i Japan.

Nord-Korea

Trump inviterte Kim Jong-un til å møte ham i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea, skriver BBC. Presidenten inviterte til møtet gjennom en Twitter-melding lørdag morgen. Meldingen kom i forbindelse med at han skal besøke Sør-Korea etter G20-møtet.

På spørsmål fra pressen om han ville være villig til å trå over på nordkoreansk jord, svarte han at han ville følt seg komfortabel med det, skriver CNN.

Senere sa han at tweeten kun var en test for å se om Kim Jong-un var interessert i et møte.

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at USA trakk seg ut av ikkespredningsavtalen tidligere i år. Dette stemmer ikke og det er nå rettet til INF-avtalen. Vi beklager feilen.

Les også

  1. Trump og Xi utsetter nye tolløkninger

  2. EU og søramerikanske land enige om handelsavtale etter 20 år med forhandlinger

  3. Putin hadde med seg egen termos til G20-middagen

Les mer om

  1. G20
  2. Utenriks
  3. Økonomi
  4. Internasjonal handel