Verden

Advarer om konsekvensene dersom Tyrkia invaderer Nord-Syria

FN forbereder seg på det verste etter at USA har gitt Tyrkia grønt lys til å invadere det nordøstlige Syria. Kurdisk milits advarer om at IS kan komme tilbake.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ser nå ut vil å gjøre alvor av trusselen om å invadere Nord-Syria, ifølge USA. Det vil sette de kurdiske krigerne som sammen med USA bekjempet IS, i stor fare. Her viser Erdogan et kart over Syria i FNs generalforsamling 24. september.
 • NTB
 • Ingeborg Moe
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

SDFs uttalelse mandag formiddag kom bare timer etter at Det hvite hus hadde opplyst at amerikanske styrker nordøst i Syria skulle trekke seg tilbake og gjøre plass for en ventet tyrkisk invasjon i kurdiskkontrollerte deler av landet.

Også det kurdiske nyhetsbyrået Hawar og den britiskbaserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyste mandag at amerikanske styrker var begynt å forlate stillinger i byene Ras al-Ayn og Tell Abyad.

SDF advarer om at en tyrkisk invasjon vil ødelegge arbeidet som er gjort for å bekjempe IS. Men Tyrkia mener kurderne har koblinger til det forbudte kurdiske partiet PKK i Tyrkia, som av tyrkiske myndigheter regnes som en terrorgruppe.

Les også

Trump og Erdogan diskuterte trygg sone i Syria

Grønt lys fra USA

En amerikansk tilbaketrekking vil i praksis gjøre at den USA-støttede militsen, som har kjempet ved amerikanske styrkers side i flere år mot IS, blir stående uten støtte.

– Dette er opplagt et politisk svik mot SDF. SDF har gått inn med en uhørt innsats og har arbeidet nært med USA, sier Aras Lindh, analytiker ved det svenske Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, til TT.

Ankara er fast bestemt på å sikre Tyrkias overlevelse og sikkerhet ved «å rydde regionen for terrorister. Vi skal bidra til fred og stabilitet i Syria», skrev utenriksminister Mevlut Cavusoglu på Twitter mandag.

Kurdiskdominerte SDF varsler at de kommer til å forsvare seg mot tyrkiske tropper.

Tyrkia har over tid hatt et militært engasjement i Syria. Dette bildet er tatt i forbindelse med at tyrkiske soldater tok seg inn i Afrin-enklaven i Nord-Syria i januar 2018.

– Angriper når som helst

Det hvite hus opplyste søndag at USA gir grønt lys for en tyrkisk invasjon nordøst i Syria. USA trekker sine styrker ut fra området, uttalte president Donald Trumps pressetalskvinne Stephanie Grisham.

USA hadde fram til middag norsk tid mandag ikke bekreftet at amerikanske soldater hadde startet tilbaketrekkingen sine stillinger nordøst i Syria. Men Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa mandag at USAs tilbaketrekking har begynt.

Tyrkiske styrker står nå klar til å igangsette operasjoner mot kurdiske krigere i Syria, la Erdogan til.

– Vi har et uttrykk som vi pleier å si: Vi kan komme når som helst nattetid uten forhåndsvarsel, sa Erdogan.

Amerikanske og tyrkiske styrker har samarbeidet om militær innsats i grenseområdene mellom Syria og Tyrkia. Dette viser en felles patrulje i nærheten av Tal Abyad 8. september i år.

IS-trussel

Det hvite hus uttalte søndag at Tyrkia skal overta ansvaret «for alle IS-krigere som er blitt tatt til fange i området de siste to årene».

– Det dreier seg om IS-fanger fra Frankrike, Tyskland og andre land. De europeiske landene sier de ikke vil ha dem. Men vi kan ikke ivareta dem. Hva kan gjøres? Landene må samarbeide om det, og jeg har instruert mine kolleger til å gjøre det samme, sa Erdogan mandag.

SDF, som har mistet 11.000 krigere i kampen mot IS, hevder sovende IS-celler planlegger å slippe løs 12.000 IS-krigere som sitter i SDFs fangenskap nordøst i Syria.

SDF kontrollerer også al-Hol-leiren, der over 70.000 mennesker oppholder seg. Minst 9.000 av dem er utlendinger, flesteparten ektefeller og barn av IS-krigere.

FN og EU bekymret

– Vi vet ikke hva som kommer til å skje. VI forbereder oss på det verste, sa FNs humanitære koordinator for Syria, Panos Moumtzis, i Genève mandag, og understreket at det gjenstår «en rekke ubesvarte spørsmål» om konsekvensene ved en tyrkisk aksjon.

EU advarer om konsekvensene for sivile ved en tyrkisk offensiv.

– Fornyet væpnet kamp nordøst i Syria vil ikke bare forverre lidelsen som har ført til den omfattende fortrengningen av mennesker, men også risikere at pågående politisk innsats blir alvorlig undergravd, sier EUs talskvinne Maja Kocijancic.

Les også

 1. IS-kvinner betaler hundretusener for å bli smuglet ut av Al-Hol-leiren

 2. Erdogan vil kvitte seg med millioner av syriske krigsflyktninger

 3. Tyrkia snuser på russiske jagerfly. Det kan gi splittelse i NATO.

Les mer om

 1. Tyrkias angrep i Syria
 2. Tyrkia
 3. Syria
 4. USA
 5. Den islamske staten (IS)
 6. Syriakrigen