Verden

Opprørspolitiet brukte køller og skjold mot demonstranter i Barcelona i kveld

Tusener av katalanere demonstrerte i Barcelona og andre byer, for andre dag på rad, i protest mot at katalanske politikere er dømt til fengsel.

Demonstranter angriper en polititjenesteperson. Joan Mateu / AP

 • NTB
 • Lene Skogstrøm
  Journalist

Tirsdag kveld samlet demonstranter seg utenfor den spanske regjeringens delegasjonskontorer i provinshovedstedene i Catalonia.

Utenfor regjeringsbygningen i Barcelona sang folkemengden den katalanske nasjonalsangen, ropte «gatene vil alltid tilhøre oss» og «uavhengighet», og ropte slagord der de kalte spansk politi «okkupasjonsstyrker».

Det oppsto det sammenstøt da demonstranter kastet gjenstander mot politiet. Opprørspolitiet, som var i mindretall, brukte skjold og køller for å dytte folkemengden flere hundre meter unna. Folkemengden oppløste seg raskt etterpå, idet lyden av sirener og fyrverkeri fortsatte.

I Girona, Lleida og Tarragona ble det også holdt demonstrasjoner. Aktivister samlet seg også i mindre byer i Catalonia.

Demonstrantene bar bannere med teksten: «Vi er uregjerlige! Slå ned dommene.» JON NAZCA / Reuters

Utenriksministeren: – Et problem som må løses politisk

– Spørsmålet om Catalonias uavhengighet vil ikke ende med straffeutmålingen av ni separatistledere, sa Josep Borrell, Spanias fungerende utenriksminister tirsdag, ifølge Reuters.

Han ba om dialog innenfor rammen av grunnloven. Mandag fastsatte Høyesterett fengsel på mellom ni og 13 år for ni uavhengighetslederne.

Oriol Junqueras fikk den lengste dommen på 13 år, for sin rolle i å organisere folkeavstemningen i 2017, som ble stemplet ulovlig. I sitt første intervju etter dommen sa han til Reuters at det bare ville oppildne uavhengighetsbevegelsen.

Separatist-demonstrantene marsjerte tidlig tirsdag kveld i Barcelona sentrum, i protest mot de lange fengselsdommene uavhengighetslederne fikk. Jon Nazca / Reuters

– Vi kommer ikke til å slutte å tenke det vi tenker, idealer kan ikke avspores ved fengselsdommer, sa han, og hevdet at en ny folkeavstemning var «uunngåelig».

Lederen for den regionale regjeringen, Quim Torra, forsvarte masseprotestene over straffeutmålingen, som han beskrev som uakseptabel.

– En ny fase begynner nå der vi tar initiativ og setter gjennomføringen av retten til selvbestemmelse tilbake i sentrum, sa Torra, og oppfordret Madrid til å ta hensyn og starte samtaler.

Demonstranter kaster gjenstander på et bål i en gate i Barcelona. Rafael Marchante/Reuters/NTB Scanpix

Presset mot løsrivelse har delt innbyggerne i Catalonia, fortalte utenriksminister Borrell til journalister. – Dette er fortsatt et politisk problem som må løses, sa han. – Det er ikke dommerne som skal løse det politiske problemet.

Han mener uavhengighetsbevegelsen har ignorert de katalanerne som er imot løsrivelse. En meningsmåling i juli viste at 48 prosent er imot og 44 prosent er for.

Les også

Flere titall skadet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass

Tirsdag ba det amerikanske utenriksdepartementet demonstrantene om «moderasjon» og minnet om at den amerikanske presidenten Donald Trump foretrekker et «sterkt og samlet Spania, ifølge det spanske nyhetsbyrået EFE.

Demonstranter på El Prat-flyplassen i utkanten av Barcelona mandag. Bernat Armangue / AP

170 skadet mandag

I løpet av formiddagen tirsdag blokkerte demonstranter veier, blant annet motorveien AP-7 i begge retninger på høyden ved Sant Gregori (Girona), og politiet gikk til arrestasjoner.

Mandag stormet tusenvis av katalanere flyplassen i Barcelona i protest mot de idømte fengselsstraffene.

Ifølge myndighetene i Catalonia er 170 personer skadet, blant dem 40 politifolk, i sammenstøt på flyplassen El Prat i Barcelona og andre steder i regionen. Sammenstøtene fortsatte frem til tidlig tirsdag morgen. Tre personer er pågrepet i forbindelse med uroen.

I flere europeiske byer, blant annet i Brussel, var det protestmarsjer tirsdag for Catalonias uavhengighet. Francisco Seco / AP

Sammenstøtene fikk store konsekvenser for flytrafikken til og fra Barcelona. 110 flyavganger ble innstilt, og problemene fortsatte tirsdag morgen, da 45 flyavganger ble innstilt, ifølge spanske flyplassmyndigheter.

Grasrotbevegelsen har fått navnet Demokratisk tsunami, og har oppfordret til fredelige demonstrasjoner mot de strenge dommene mot flere av de katalanske politikerne som sto i bresjen for det politiske forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.

Ifølge Spanias fungerende innenriksminister Fernando Grande-Marlaska blir gruppen etterforsket.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Catalonia
 2. ANC
 3. Barcelona
 4. Protest

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer

 2. VERDEN

  Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona femte dag på rad

 3. VERDEN

  Hvorfor er det kaos i Barcelonas gater? Her er det du trenger å vite om Catalonia-konflikten.

 4. VERDEN

  Flere titall skadet i sammenstøt mellom politi og demonstranter på Barcelonas flyplass

 5. VERDEN

  Direkte: Demonstrasjoner i Barcelona for syvende dag på dag

 6. DEBATT

  Katalansk løsrivelse er ikke et flertallskrav