Erdogans angrep i gang - åtte sivile skal være drept.

ISTANBUL/OSLO/NEW YORK: Tyrkia har startet den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria. Det bekreftet president Recep Tayyip Erdogan onsdag ettermiddag.

Dette bildet tatt fra Tyrkia, viser røyk som siger opp i byen Ra al-Ayn i Syria etter at tyrkiske tropper hadde begynt angrepet onsdag. En talsmann for den syriske opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdisk YPG-milits, forteller om panikk i området.

SISTE: SOH (Syrian Observatory for Human Rights) melder ved 20.40-tiden norsk tid onsdag at 11 mennesker er drept av tyrkisk bombing, åtte av dem skal være sivile.

Natt til onsdag meldte Tyrkia at de gjorde seg klare til en offensiv, og onsdag ettermiddag bekreftet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan på Twitter at den militære operasjonen mot de kurdiske områdene er i gang.

Kort tid etter meldte journalister og andre øyenvitner i grenseområdene om fly i lufta og eksplosjoner på syrisk side, blant annet i grensebyen Ras al-Ayn.

Erdogan: Vil fjerne «terrorkorridor»

Erdogan skriver at målet er å fjerne det han omtaler som en «terrorkorridor» langs den sørlige tyrkiske grensen. Han sa at offensiven, kalt «Operation Peace Spring» (operasjon fredskilde) skal fjerne det Tyrkia mener er en trussel fra den kurdiske YPG-militsen og IS, og sørge for at syriske flyktninger kan vende tilbake til en «sikker sone» i områder.

Den kurdiske YPG-militsen har vært en av styrkene har som kjempet hardest mot IS i krigen i Syria.

– Vårt oppdrag er å fjerne etableringen av en terrorkorridor langs vår sørlige grense, og å bringe fred til området.

– Vi vil bevare Syrias territorielle integritet og frigjøre lokalområder fra terrorister, sa han, ifølge Reuters.

Enkelte lokale innbyggere vinker til den tyrkiske militærkolonnen idet den nærmer seg den syriske grensen. Tyrkia virker fast bestemt på å jage den kurdiske YPG-militsen bort fra store områder i Nord-Syria.

Panikk blant folk i regionen

CNN Turks journalist i området forteller at det stiger røyk opp fra flere bygninger i Ras al-Ayn, som kontrolleres av den kurdiske YPG-militsen.

En talsmann for den syriske opprørsalliansen SDF, som i hovedsak består av kurdisk YPG-milits, forteller om panikk i området.

– Tyrkiske krigsfly angriper sivile områder. Det hersker enorm panikk blant folk i regionen, tvitrer Mustafa Bali.

EU: Stans offensiven

EU-kommisjonens leder Jean-Claude Juncker krever at Tyrkia stanser offensiven mot de kurdiske militsgruppene.

Han sier at EU ikke vil bidra med penger til opprettelsen av noen form for såkalt trygg sone i dette området.

– Jeg ber innstendig Tyrkia og andre aktører om å besinne seg og stanse alle pågående operasjoner, sa Juncker i en tale i EU-parlamentet.

Den franske regjeringen sier de sammen med Tyskland og Storbritannia arbeider med en felles uttalelse «som vil være ekstremt tydelig» om at de fordømmer offensiven i Syria på det sterkeste.

Det tyrkiske forsvarsdepartementet opplyser at USA, Russland og EU ble informert om angrep vel to timer før det ble innledet. Det ble også Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Telefonsamtalen

Kurderne har vært USAs viktigste allierte i kampen mot IS, men de siste dagene har president Donald Trump tilsynelatende gitt grønt lys til en invasjon, til tross for innsigelser fra Pentagon og Kongressen.

President Trump snakket søndag på telefon med Erdogan og lovet da å trekke ut amerikanske spesialsoldater som bisto kurdiske militser i grenseområdene.

Trump fikk mye refs fra partifeller som mener USA sviker en alliert, og Trump truet dagen etter Tyrkia med sanksjoner om de «går for langt».

Trump-tilhenger og senator Lindsey Graham har lovet «sanksjoner fra helvete» om Tyrkia går inn i Syria.

Forsvarer seg i USA

Tyrkia ser ut til å ha et særlig behov for å forklare sitt anliggende overfor allmenheten og politikere i USA.

En talsmann for den tyrkiske stat, Fahrettin Altun, har onsdag et innlegg i The Washington Post. Argumentene er omtrent slik:

  • Tyrkia og USA er blitt enige om at Tyrkia overtar ansvaret for å forhindre en ny IS-oppstand.
  • USAs allianse med kurderne skulle være taktisk og kortvarig.
  • Tyrkia har ingen ambisjoner nord i Syria annet enn å beskytte tyrkere mot terrorisme og lokalbefolkningen mot åket av et bøllestyre.

– Vi burde sikret oss et løfte på forhånd om at Tyrkia ikke ville gå inn i Syria, sier Ro Khanna, demokratisk kongressmedlem fra California, på TV-kanalen MSNBC.

Khanna påpeker at Tyrkia er et NATO-land og at USA leverer våpen til dem og dermed har pressmidler.

Kolonnen viser tyrkiske styrker på vei mot den syriske grensen onsdag. Samme ettermiddag bekreftet Tyrkias president at angrepet mot de kurdiske områdene i Syria har startet.

– Typisk i tidlig fase av krig

Orlogskaptein Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole, som studerer militærstrategier og militær doktrine, sa onsdag formiddag at rapportene om bombing av enkelte mål var typisk i en tidlig fase av en krig, for å hindre at motstanderen få forflyttet seg for å gjøre effektiv motstand.

– Det er et klart tegn. Og så er det vanlig at det blir et kraftig bombardement av de områdene man vil slå inn i, for å ødelegge forsvarsposisjoner, sier han.

Ifølge en tyrkisk sikkerhetskilde som Reuters snakket med, skulle angrepet starte med flyangrep og deretter artilleri.

Dette bildet tatt søndag 6. oktober viser tyrkisk artilleri posisjonert nær grensen til Syria.

Trump-administrasjonen i Washington har opplyst at 50 amerikanske soldater i området der Tyrkia vil gå inn, skal trekkes ut og utplasseres andre steder i Syria «der de ikke havner i kryssild».

– Assad kan bli en vinner i konflikten

Har de kurdiske gruppene noen mulighet til å stå imot tyrkiske angrep?

– I utgangspunktet er Tyrkia en mye kraftigere militærmakt enn de kurdiske YPG, så i en åpen kamp vil YPG tape. Men det er flere faktorer her. Områdene Tyrkia er interessert i, er kjerneområdene for kurderne. De slåss for hjemmene sine, mens Tyrkia slåss med militser og soldater som kanskje ikke vil være der. Det kan også spille inn, sier Thomas Slensvik.

Han sier at Syrias president Bashar al-Assad kan komme styrket ut av det som er i vente, selv om han motsetter seg enhver innblanding i syriske forhold. Det skyldes at kurderne, i møte med trusselen fra Tyrkia, kan være interessert i å forhandle frem en avtale med Assad mot å få noe indre selvstyre.

– Slik kan Assad bli en vinner i konflikten, Slensvik.

Han sier at det som skjer, er del av et stort spill med både lokale, regionale og globale aktører, og sier at flere trår varsomt.

– En grunn til det er at Tyrkia ligger mer og mer på vippen mellom øst og vest, og hverken øst eller vest vil fordømme dem for hardt.

– Tidspunkt kunne ikke vært verre

Generalen som ledet krigen mot IS, refser i et innlegg hos Defense One beslutningen om å trekke USA ut av grenseområdet.

– Den plutselige beslutningen om tilsynelatende å forlate våre kurdiske partnere kunne ikke kommet på et verre tidspunkt, mener pensjonert general Joseph Votel, som var sjef for USAs styrker i Midtøsten i tre år frem til mars i år.

Han mener avgjørelsen svekker USA mulighet til å danne nye partnerskap nettopp når landet trenger det mest – med en krigstrett befolkning og stadig mer sofistikerte fiender.

Votel roser de kurdiske styrkene og den uvurderlige innsatsen de gjorde i krigen mot IS. Han sier USA deltok i endeløse samtaler og iverksatte tiltak for at Tyrkia skulle akseptere partnerskapet med kurderne, men de tyrkerne ble ifølge Votel aldri fornøyd.