Demonstrant skutt i Hongkong mens Kina feiret 70-årsjubileum

Mens Kinas største militærparade noensinne pågikk i Beijing, fylte rasende demonstranter gatene i Hongkong. For første gang er en demonstrant skutt og såret.

Utbrente mopeder og motorsykler etter at demonstranter støtte sammen med politiet i Hongkong. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
  • NTB
En demonstrant blir holdt nede og pågrepet under gatekampene i Hongkong. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Demonstranter har satt fyr på pappesker utenfor regjeringskvartalet i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
En mann blir angrepet av demonstranter etter at han forsøkte å kjøre forbi en sperring de hadde satt opp. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
Kontrasten mellom feiringen i Beijing og gatekampene i Hongkong var stor. Her fra den sivile delen av paraden i den kinesiske hovedstaden under feiringen av at Folkerepublikken Kina fyller 70 år. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB scanpix

Den skadde er en 18 år gammel mann som skal ha blitt skutt i brystet med skarp ammunisjon. Tilstanden er kritisk, ifølge sykehuset, som melder at i alt 31 personer ble skadd i tirsdagens gatekamper.

Det er første gang en demonstrant er skutt med skarp ammunisjon av politiet under den flere måneder lange protestbølgen i det delvise selvstyrte kinesiske territoriet.

En video av hendelsen spredte seg raskt på sosiale medier. Den viser tilsynelatende at en politibetjent åpner ild mot en demonstrant som kommer mot ham med en stokk.

I en videomelding på Facebook uttrykker politiet sorg over at en tenåring er skutt og såret, melder Hongkong-avisen South China Morning Post. Innlegget er også et forsvar for politimannen som skjøt. Han følte seg truet på livet, ifølge politiet.

– Kun dialog hjelper

Både EU og Storbritannias utenriksminister Dominic Raab ber om mindre voldsbruk og mer tilbakeholdenhet fra alle parter.

–EU mener at dialog er den eneste veien framover, sier EU-kommisjonens talskvinne Maja Kocijancic.

I en uttalelse presiserer Raab at all voldsbruk er uakseptabelt, men at maktforholdet mellom demonstrantene og Hongkong-politiet er skjevt på grunn av politiets bruk av skarp ammunisjon.

Raab sier videre at tirsdagens skyting nok en gang viser behovet for «konstruktiv dialog» mellom partene.

Gatekamper og tåregass

Hongkongs myndigheter hadde på forhånd lagt ned forbud mot alle former for demonstrasjoner på 70-årsdagen for opprettelsen av Folkerepublikken Kina. Politiet var imidlertid forberedt på uro og advarte mot at bråkmakere ville ty til «terrorisme» og at situasjonen kunne bli svært farlig.

Likevel valgte titusener å marsjere i gatene, og det begynte fredelig før det brøt ut voldsomme gatekamper flere steder i byen. Demonstranter satte fyr på veisperringer og kastet brannbomber, mens politiet svarte med tåregass og flere runder med varselskudd.

Utenfor regjeringskvartalet brukte politiet vannkanoner mot en folkemengde utstyrt med paraplyer, som er blitt et kjent symbol for protestbevegelsen.

Falske sedler

Selv befant Hongkongs leder Carrie Lam seg i Beijing for å delta under 70-årsfeiringen og for å vise at det kinesiske kommunistpartiet fortsatt står samlet mot uroen i Hongkong.

Demokratibevegelsen i Hongkong kaller 70-årsdagen for en «sorgens dag». De var kledd i svart og strødde om seg med falske sedler, slik det er tradisjon for å gjøre i begravelser.

– Dette er for lederne som ikke vil høre på vår mening, sa Ray Luk, en av demonstrantene.

Mange ropte slagord mot Kinas kommunistparti med krav om at «makten må gis tilbake til folket». Parolen har blitt gjentatt de siste månedene når millioner har demonstrert for å protestere mot Beijing, og for å be om Carrie Lams avgang.