Møtt med iskald skulder hos Merkel. Mottrekket er dramatisk: EU-ansatte briter skal ikke lenger delta på møter i Brussel
BRUSSEL (Aftenposten) Boris Johnsons første reise til Europa kunne blitt en sjarmoffensiv. En ny start. I stedet ser det ut til å bli en iskald affære.
Onsdag kveld landet Storbritannias nye statsminister i Berlin. Det er første stopp på det som skulle være Boris Johnsons signingsferd i Europa:
Arbeidsmiddag med Tysklands forbundskansler Angela Merkel onsdag kveld, lunsj med Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris torsdag - før det hele skulle «krones» på det viktige G7-møtet i helgen.
Der møtes verdens mektigste ledere i det pittoreske franske ferieparadiset Biarritz.
Det kalles et skrekkscenario. Nå avkreves Boris Johnson svar på hvor ille det faktisk kan bli.
Den røde løperen var rullet ut, og Boris Johnson fikk en storslagen mottagelse da han rett før klokken 18.00 ble tatt imot av Angela Merkel.
Før arbeidsmiddagen holdt de to statslederne en kort pressekonferanse. Tonen var vennlig, men innholdet var like uforsonlig som før.
– Vi kan ikke akseptere den nåværende brexitavtalen, gjentok Johnson.
– Men så fort EU er villig til å fjerne den irske backstop-løsningen (se faktaramme), tror jeg vi kan få til en avtale veldig raskt. Kanskje innen uker, fortsatte Johnson optimistisk.
– Wir schaffen das, sa Johnson, i et forsøk på å løse opp stemningen.
Johnson snakker flytende fransk, men ikke tysk. Han brukte likevel Merkels berømte setning fra flyktningkrisen, om at tyskerne skulle klare å ta imot dem som ville til Tyskland.
Nå mente han at Tyskland og Storbritannia sammen ville klare å løse brexit.
Angela Merkel måtte likevel minne Boris Johnson på at de har lett etter en løsning i to år, uten å finne den:
– Men det er Storbritannia som må komme opp med svaret. Det er dere som må legge nye forslag på bordet.
– Det har Storbritannia foreløpig ikke greid, gjentok Merkel før de to statslederne gikk inn til middag.
Opptakten helt forferdelig
Men allerede før Storbritannias ferske statsminister landet på europeisk jord, var krangelen i gang, og ukvemsordene haglet.
Det startet med Boris Johnsons brev til EU-president Donald Tusk søndag kveld. Her krevde Johnson at brexitavtalen måtte gjenåpnes og den såkalte «backstop-løsningen» for Nord-Irland fjernes.
– Den er antidemokratisk og truer freden i Nord-Irland, skrev Johnson.
Tvert imot, var svaret fra Tusk. Denne forsikringsordningen er det som sikrer at grensen mellom Nord-Irland og Irland forblir åpen.
Kravet ble kontant avvist av Tusk og andre EU-ledere. Noe de har gjort de tre årene brexit-forhandlingene har pågått.
Humøret på britisk side ble ikke bedre av at Tusk la ut et bilde på Instagram. Det viste EU-presidenten i feriemodus, liggende i en hengekøye.
For første gang har en kjæreste flyttet inn i Downing Street. Da måtte en annen viktig politiker ut.
Johnsons mottrekk
Etter at Boris Johnsons ble kontant avvist i Brussel, kom mottrekket fra London raskt og kontant:
Britiske EU-byråkrater, statsråder og statssekretærer skal ikke lenger delta på møter i EU. Beslutningen vil tre i kraft i løpet av 10 dager.
Det meddelte statsråd for brexit, Steve Barclay.
Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.
– Vi vil fra nå av konsentrere alle ressurser i arbeidet med å sluttføre brexit. Vi vil ikke lenger delta på møter med mindre de er av viktig nasjonal interesse. Vi bruker enormt mye tid på disse møtene. Nå skal de frigjøres til viktigere ting, fortalte Barclay.
– Fra nå av skal vi bare gå på møter som virkelig betyr noe. Det vil spare oss for hundrevis av timer. I stedet skal vi konsentrere oss om avgangsdatoen 31. oktober og de mulighetene som ligger foran oss, sa Barclay.
Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.