Verden

Hvordan vil han beholde makten? Putin foreslår radikale endringer i det russiske politiske systemet.

MOSKVA (Aftenposten): Vladimir Putin vil overføre makt fra presidentstolen til statsministerstolen og nasjonalforsamlingen. Det gjør at mange tror han ser for seg en fremtid som statsminister etter 2024.

I over en time talte Putin til Russlands folkevalgte - og folk - fra scenen.
 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Journalist

Foran 1300 smilende og klappende tilskuere leverte Russlands president Vladimir Putin sin årlige tale til den russiske nasjonalforsamlingen onsdag.

Talen ble nøye dekket av landets medier. I tillegg ble den vist direkte på kafeer og biblioteker over hele landet. Nytt av året var at landets sterke mann også fikk sagt sine velvalgte ord over enorme reklameflater på utvalgte bygninger i hovedstaden i Moskva.

I motsetning til den voldsomme iscenesettingen, startet Putin med det nære. Han snakket om demografi og hvordan den russiske stat skal klare å motivere landets unge til å få barn. Ikke ulikt Erna Solbergs mye omtalte nyttårstale for to år siden.

Deretter gikk han over til å snakke om behovet for varm skolemat til de yngste elevene. Også det et tema som ikke er ukjent for den jevne nordmann.

I nærmere en time fortsatte han med å rose læreryrket, understreke betydningen av andre verdenskrig og behovet for kvalitet i helsesektoren.

Men det var først da han nevnte grunnloven at reaksjonene begynte å komme på sosiale medier. Det er ikke tilfeldig.

En digital skjerm som er installert på fasaden til et shoppingsenter, viser et bilde av den russiske presidenten Vladimir Putin og et sitat fra hans årlige tale til den russiske nasjonalforsamlingen i Moskva: «Jeg foreslår å tillate månedlige utbetalinger til behovene til barn i alderen tre til syv år».
Les også

Han er inne i sin siste presidentperiode. Har Putin nå avslørt hvem som blir hans etterfølger?

Hva skjer i 2024?

I Russland er nemlig ett politisk spørsmål større enn noen andre: Hvem skal styre landet når Putins presidentperiode er avsluttet i 2024? Ifølge dagens grunnlov må nemlig Putin da fratre sin post.

De færreste ser for seg at Putin vil tre ut av politikken og gi fra seg all makt, selv om det heller ikke skal avskrives. Årets tale til nasjonalforsamlingen bar imidlertid preg av at Russlands sterke mann de siste 20 årene ikke har noen planer om å gi seg.

Vil ha folkeavstemning

Mot slutten av talen sa Putin at han vil gjøre flere endringer i grunnloven og gi parlamentet større makt og myndighet til å velge statsminister:

– Det vil øke rollen til og betydningen av landets parlament og partiene, sa Putin.

Han ønsker at det skal holdes folkeavstemning om grunnlovsendringer som han foreslo.

Sam Greene, direktør for Russlandsinstiuttet ved King´s College i London oppsummerer på Twitter:

«Det er en stund siden en av Putins taler har vært noe annet enn kjedelig. Ikke i dag. I dag foreslo Putin en radikal forandring av det russiske politiske systemet».

Flere endringer

Dmitrij Trenin, direktør ved tenketanken Carnegie i Moskva, skriver på Twitter at Putin nå har begynt å fordele makten på nytt før han avslutter sin presidentperiode i 2024. Det mener han skjer ved at Putin foreslår følgende tiltak:

1. Han vil forandre grunnloven slik at ingen ny president får mer enn to presidentperioder.

2. Mer makt flyttes fra presidentstolen til nasjonalforsamlingen.

3. Statsrådet vil få konstitusjonell status.

Også Max Seddon, korrespondent for Financial Times i Moskva, bet seg merke i denne delen av talen. Han mener at dette høyner sannsynligheten for at Putin ser for seg en periode som statsminister etter 2024.

Helene Skjeggestad er Aftenpostens korrespondent i Russland.

Følg hverdagen i Moskva på Snapchat: Skjeggesnap

Flere artikler fra Norges nabo i øst:

Les også

 1. Ektemannen brukte 1,5 time på å torturere og hugge av henne begge hendene. Nå er Margarita Gratsjova (27) blitt et symbol i Russland.

 2. Da hun så pensum, ble hun sikker. Barna skal ikke gå på russisk skole.

 3. Bot for røykepause. 21 års aldersgrense på alkohol. Slik skal Russland få en sunnere befolkning.

Les mer om

 1. Putins nye Russland
 2. Vladimir Putin
 3. Folkeavstemning