En madonna med regnbueglorie ble for mye for myndighetene. De ransaket leiligheten og arresterte aktivisten.

På det meste har aktivisten hatt 14 rettssaker gående mot seg. Elzbieta Podlesna (51) er blitt polske myndigheters favorittfiende.

Flere hundre demonstrerte til støtte for Elzbieta Podlesna etter at hun ble arrestert i mai.

I fjor vår hengte Elzbieta Podlesna opp plakater der det helligste av alle polske ikoner, den svarte madonna fra Czestochowa, hadde fått regnbueglorie. Myndighetene svarte med å ransake leiligheten hennes og beslaglegge elektronisk utstyr. Hun ble også pågrepet.

Politiets etterforskning pågår fortsatt. De leter blant annet etter personen som har laget bildet.

Podlesna selv kan få opp til to år i fengsel for å ha «fornærmet religiøs tro». Den sittende regjeringen står den mektige katolske kirken nær.

Homofile sees som trussel

Aksjonen med regnbuemadonnaen var en reaksjon på en spesiell påskemarkering. En kirke i den lille byen Plock satte opp en installasjon der synder som hat og tyveri ble likestilt med blant annet det å være homofil.

Man setter folk i fare når man klassifiserer en seksuell legning som en synd eller forbrytelse, mener Podlesna.

– Det må jo bety at minoriteten skal straffes, sier hun i et intervju med Aftenposten.

Derfor valgte hun og de andre aktivistene et bilde som symboliserer mor, grenseløs kjærlighet og mangfold som en motreaksjon.

– I tillegg til madonna-plakatene satte vi opp lister over biskoper som dekker over pedofili i kirken. Listene plasserte vi på søppelkassene, der slike folk hører hjemme, forteller Podlesna.

Fikk problemer på jobben

Podlesna er blitt et kjent ansikt i Polen. Protestene hennes har vakt oppsikt. De har også fått store personlige konsekvenser. Podlesna er psykolog og jobbet i årevis ved en offentlig institusjon for alkohol- og narkotikaavhengige.

Men det politiske engasjementet slet på arbeidssituasjonen. Hun forsto at sjefene ønsket å bli kvitt henne, og sa opp selv. Hun skjønte at det ikke var mulig å fortsette jobben samtidig som at hun var et hatobjekt for ytre høyre og ble forfulgt av mediene.

– Et TV-team fra TVP stormet inn på kontoret mitt uten å banke på. Etterpå viste de opptaket på nyhetene i beste sendetid, forteller hun.

Den polske regjeringen har kontroll over TVP (Polens svar på NRK). Kritikerne hevder at den statlige TV-stasjonen er blitt et propagandaorgan for regjeringspartiet, det nasjonalkonservative Lov- og rettferdighetspartiet PiS.

Elzbieta Podlesna tror aksjonene hennes treffer såre punkter i det polske samfunnet.

– Hvorfor er nettopp du blitt et rød klut for myndighetene?

– Jeg tror at mine aksjoner treffer såre punkter. Og du vet, heller ikke jeg liker alt jeg gjør. Jeg skulle ønske jeg bare kunne være i fred i mitt lille hjørne og jobbe som før, ikke skrike til politiet, krangle og være uhøflig.

Elzbieta Podlesna hadde knapt deltatt i noen demonstrasjoner. Hun var ikke politisk aktiv før etter at PiS-regjeringen kom til makten i 2015.

– Hvorfor valgte du aktivisme?

– Jeg så tidlig at rettsstaten var truet. Jeg tenkte at snart vil alle måtte ta side. Da er det bedre å gjøre det tidligere enn senere. Mange reagerer med passivitet. Jeg blir ofte fortalt at psykologer må være nøytrale, men dette er ingen tid for å kose seg.

Tagget politiker-kontor

Podlesna ble motivert av unge mennesker som turte å stå åpent frem som homofile eller lesbiske, og som derfor ble banket opp av politiet. Én av dem som fikk juling, står Elzbieta Podlesna så nær at de kaller hverandre «mamma» og «sønn».

Den opplevelsen ledet til en aksjon i 2018 der hun sprayet «PZPR», initialene til kommunistpartiet som holdt Polen i et jerngrep frem til 1989, på kontorvinduet til en PiS-politiker.

– Jeg synes PiS oppfører seg som kommunistene gjorde. At akkurat denne mannen faktisk har en fortid i kommunistpartiet, tenkte jeg ikke på, sier hun om hvorfor hun gjorde det.

51-åringen var på ferie da politiet pågrep henne.

– Jeg ble ransaket og kledd naken. Det har også skjedd med mange andre demonstranter, sier hun.

– Anklagen mot meg var at jeg fremmet «et totalitært system» fordi jeg hadde sprayet navnet på kommunistpartiet. De endret anklagen etter noen dager. Hele Polen lo av saken, smiler hun.

Etter madonna-aksjonen har Elzbieta Podlesna foreløpig ikke utført flere protester.

Den private psykologpraksisen krever sitt. Resten av tiden bruker hun på å spre informasjon om hvordan det er å være aktivist i Polen. Alle rettssakene tar også mye tid. På det meste var det 14. Nå er det halvparten. Noen har hun vunnet, andre er anket.

Peprer folk med anmeldelser

Å pepre folk med anmeldelser er en strategi polske myndigheter bruker mye, ifølge eksperter. Den liberale opposisjonsavisen Gazeta Wyborcza er utsatt for det, det samme er lederen for Lustitia, Polens største dommerforening, Krystian Markiewicz. Han har 55 saker mot seg for tiden.

Å måtte håndtere etterforskninger og rettssaker koster både tid og penger. Det kan også oppleves skremmende.

Elzbieta Podlesna ser likevel på seg selv som privilegert. Noen av landets beste advokater jobber gratis med sakene hennes. Hun føler seg også beskyttet av medieoppmerksomheten.

– Uten interesse fra Europa og alle våre allierte ville vi ikke fått gjort noe særlig i Polen nå, sier Podlesna.

Aftenposten kontaktet det polske justisdepartementet med forespørsel om kommentar. Første svar lød at visejustisministeren ikke vet hvem Podlesna er, og derfor ikke kunne kommentere. På en ny forespørsel med lenke til Amnestys aksjon for Podlesna og spørsmål om hva de synes om kampanjen, kom det ikke noe svar.