Verden

Nytt dødsfall på Mount Everest

En 62 år gammel amerikaner omkom mandag på Mount Everest. Hele elleve personer har omkommet på verdens høyeste fjell så langt i klatresesongen.

Den britiske-nepalske klatreren Nirmal «Nims» Purja tok 22. mai bilde av den lange køen opp på verdens høyeste fjell. Det bildet gikk verden rundt. Veien opp mot toppen har gitt mange dødsfall den siste tiden, senest mandag.
 • Daniel Røed-Johansen
  Journalist
 • NTB

Blant dødsofrene er tre indere, en annen amerikaner og en østerriker.

Mandag morgen ble Christopher Kulish det siste offeret. Han døde i løpet av turen ned fra det 8.848 meter høye fjellet.

Kulish «så sin siste soloppgang på den høyeste toppen på jorden», heter det i en uttalelse fra hans bror Mark publisert i Denver Post mandag.

62-åringen fra Colorado besteg Mount Everest i nær ideelt vær og ble dermed medlem av «7 Summit Club» etter å ha besteget de høyeste toppene på hvert kontinent, ifølge broren hans.

Christopher Kulish døde på Mount Everest.

Beskriver grufulle syn

En av dem som har satt ord på de kaotiske forholdene på Mount Everest, er den canadiske filmfotografen Elia Saikaly.

Da Saikaly besteg Mount Everest tidligere i mai, var det for tredje gang. Overfor avisen The Ottowan Citizen fastslår han at det neppe blir et fjerde forsøk.

På vei mot toppen så han en rekke grufulle syn.

Én person ble fraktet ned på en båre. Én ble eskortert nedover med det Saikaly oppfattet som høydesyke. Det verste var imidlertid en død person som alle måtte klatre forbi.

– Det var utrolig bisart. For å komme til toppen måtte alle gå over denne personen, sier Saikaly til The Telegraph.

Flere dødsfall

Det siste dødsfallet mandag morgen kom bare få dager etter at forrige person døde på Mount Everest.

Forrige helg nådde den britiske fjellklatreren Robin Haynes Fisher (44) toppen, men kollapset og døde 150 meter nedenfor.

Dagen før døde den 56 år gamle irske klatreren Kevin Hynes i teltet sitt på 7.000 meters høyde etter å ha gitt opp å nå toppen. Hans nepalske guide døde samme dag.

Også på andre fjell i Himalaya har det vært dødsulykker i løpet av årets klatresesong. Tilsammen skal nærmere 20 mennesker ha omkommet på fjell som alle er høyere enn 8.000 meter.

Les også

1000 vil til topps på Everest i år, men køen dreper

Så mange som elleve klatrere har omkommet på Mount Everest i løpet av klatresesongen i april og mai. I fjor døde fem personer på Everest.

Lange køer

41 grupper med tilsammen 378 klatrere fra hele verden har fått tillatelse til å bestige Mount Everest under årets klatresesong. Dette har resultert i svært lange køer på vei opp mot toppen.

Flere av dødsfallene den siste tiden antas å ha sammenheng med køene. Kritikere mener jakt på profitt i klatrenæringen fører til at for mange får tillatelse til å bestige fjellet.

I fjor døde fem personer på Everest.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  MDGs nye sjef ofrer ikke det tredje kjønn og rusreform for å vinne flere miljøvelgere

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5