Verden

Politiaksjon mot 19 tyske banker og hjem knyttes til skatteparadis

Politiet slo til mot elleve banker, åtte privatboliger og flere kontorlokaler i Tyskland etter påstander om hvitvasking av store summer.

En tidligere britisk filial av Deutsche Bank knyttes til skatteundragelser på De britiske jomfruøyene. Shutterstock

 • Åshild Breian

Tidlig om morgenen onsdag startet aksjonene etter anklager mot Deutsche Bank om hvitvasking av penger knyttet til de såkalte Panama Papers-avsløringene i 2016.

De åtte personene som er under etterforskning skal ha grunnlagt selskaper i skatteparadiser. Dette skal ha vært støttet av en tidligere britisk filial av Deutsche Bank på De britiske jomfruøyene, skriver The Guardian.

Les også

280 millioner ekstra kroner til beskatning etter Panama Papers

Les også

10 milliarder mer i statskassene på grunn av Panama Papers

Har tilbudt bistand

Ved hjelp fra et tidligere datterselskap av en stor tysk bank skal de ha grunnlagt selskaper i skatteparadiset på De britiske jomfruøyene. Formålet var å holde kapitalgevist unna de tyske skattemyndighetene og på den måten unngå skatt, mener Frankfurts statlige påtalemyndighet.

Ransakelser ble utført på kontorer til skatterådgivere og eiendomsforvaltningsselskaper i München, Hamburg, Bad, Tölz, Bonn, Düsseldorf, Frankfurt, Aachen, Köln og på øya Sylt på grensen til Damark.

I en uttalelse fra Deutche Bank onsdag ble det understreket at undersøkelsene er rettet mot private kunder og ikke mot selve banken. Banken hevder at kontorene deres ikke har blitt gjennomsøkt, og at banken har tilbudt seg å bistå etterforskere og frivillig bidratt med en liste med dokumenter som ble etterspurt.

Rystet investorer

Den siste aksjonen var knyttet til en sak som har rystet både investorer og myndighetene i Tyskland. 29. og 30. november 2018 gjorde mer enn 170 tjenestemenn søk på hovedkontoret i Deutche Bank og andre kontorer.

Bankens tap i fjerde kvartal skal delvis ha vært forårsaket av den negative effekten i etterkant av raidene. Onsdag ville banken fortsatt ikke innrømme feil.

Filialen av Deutche Bank på de britiske jomfruøyene var en del av en virksomhet som senere ble solgt til NT Butterfield & Son, en utlånsvirksomhet som var basert på Bermuda.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Etterforskning
 2. Panama papers
 3. Hvitvasking
 4. Skatteparadis
 5. Deutsche Bank

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Tangen brukte Panama Papers-firma for å håndtere mannskap på luksusbåt

 2. DEBATT

  Noe er råttent i de nordiske bankene

 3. ØKONOMI

  Her har Tangens suksessfond satt pengene

 4. VERDEN

  NRK: Eksminister pågrepet i hvitvaskingssak som knyttes til DNB

 5. KOMMENTAR

  Nei, skatteparadiser er ikke greit. Her er fire grunner til det.

 6. ØKONOMI

  Finanstilsynet refser Danske Bank for manglende etterlevelse av hvitvaskingsloven: – Vi har ikke lyktes