Verden

Årets kraftigste jordskjelv i verden rammet Peru. Rystelsene ble lest av på målere i Karasjok og Antarktis.

De første bildene av skader etter monsterjordskjelvet er kommet fra byen Yurimaguas, øverst i Amazonas. Det er særlig eldre hus i kolonistil som er rammet.

Et jordskjelv med en styrke på 8 har rammet den nordlige delen av Peru. 13 minutter etter skjelvet kunne rystelsene leses av på jordskjelvstasjoner i Norge.

  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
  • NTB

Ifølge US Geological Survey var styrken på skjelvet klokken 9.41 norsk tid hele 8 på skalaen. Dermed er skjelvet i Peru søndag det hittil kraftigste i verden i 2019.

Brannvesenet i Peru har lagt ut bilder på Twitter som viser omfattende skader i byen Yurimaguas, øverst i Amasonas. Murstein og andre bygningsdeler ligger strødd i gatene og strømmen er gått. Stedet ligger 92 kilometer unna jordskjelvets episenter, ifølge US Geological Survey.

Skjelvet ble merket av personer som bor opptil 500–600 kilometer unna, både i Peru, Ecuador og Brasil.

Det bor ca. 150.000 mennesker i en omkrets av 100 kilometer av episenteret, som ligger i den vestre delen av nasjonalparken Pacaya-Samiria.

Så langt er det ikke kjent om jordskjelvet har forårsaket personskader eller dødsfall.

Jordskjelvet ble utløst 18 mil øst for byen Moyobamba drøye 100 kilometer under jordoverflaten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ble lest av i Karasjok og Antarktis

Slik ble jordskjelvet i Peru lest av på jordskjelvmålerstasjonene til Norsar i Antarktis, Svalbard, Jan Mayen, Karasjok og i Hedmark. Rystelsene brukte 13 minutter på å bevege seg fra episenteret til måleren i Hedmark.

Norsar på Kjeller opplyser at deres seismologiske stasjoner på Svalbard, Jan Mayen, Antarktis og på det norske fastlandet alle har mottatt sterke signaler fra jordskjelvet i Peru.

Signalene brukte ca. 13 minutter på å forplante seg fra jordskjelvets episenter til stasjonen Nores i Hedmark, opplyser Norsar.

– Stasjonen ligger ca. 20 kilometer øst for Hamar, og utgjøres av et nettverk av små målestasjoner i området, opplyser Kamran Iranpour, softwareingeniør hos Norsar.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Nasjonalpark
  3. Peru