Verden

Flere barn blant de skadede og drepte

Tallet på skadede etter bombeeksplosjonene i Boston sentrum øker stadig. En åtte år gammel gutt skal være blant de drepte.

Politifolk står vakt ved bussene som ble brukt til å frakte vekk maratonløpere og andre etter bombene. Michael Dwyer, Ap

 • Sofie Gran Aspunvik

«Benskader, 9-åring. Lårbeinsbrudd, 12-åring. Hodeskader, 2-åring. Hodeskader, 14-åring. Beinskader, 10-åring.»

Slik oppsummerer Reuters-journalist Edith Honan et besøk på barnesykehuset i Boston på twitter, etter at to bomber gikk av med rundt 13 sekunders mellomrom i målområdet til Boston Marathon mandag.Minst 130 personer skal være til behandling på syv forskjellige sykehus i og rundt byen, og tallet øker stadig. To personer er foreløpig bekreftet døde — blant dem en åtte år gammel gutt.

Skolefri for barna

Tradisjonen tro hadde Bostons barn skolefri på maratondagen. Det prestisjetunge løpet har blitt avholdt jevnlig siden 1897 og er svært populært blant maratonløpere fra hele verden. For deltakere og tilskuere skulle det som ble et mareritt, ha vært en festdag.

30 nordmenn er registrert som deltakere i løpet, men Utenriksdepartementet har ikke fått inn meldinger om at det skal være noen norske blant de skadede.

Janicke Ekelberg (41) fra Ski løp i mål 15 minutter før bombene gikk av. Hun hørte to kraftige drønn, og skjønte raskt at det måtte dreie seg om en eksplosjon.

Janicke Ekelberg (41) løp i mål 15 minutter før bombene gikk av.

— Jeg prøver å ikke tenke på hva som kunne skjedd dersom jeg var senere i mål. Det er selvfølgelig ingen hyggelig tanke. Jeg tenker på dem som var der, og håper på det beste, sier hun.Les også:

Les også

- Trodde det var en salutt

Øyenvitner til eksplosjonene forteller om store mengder blod i målområdet, hvor bombene gikk av. Trykkbølgen etter eksplosjonen skal ha gått langs bakken. Ifølge amerikanske medier, har et titalls skadede måttet amputere lemmer som følge av omfattende skader.

Fly— og togforbud

Det er etablert en flyforbudsone i luftrommet over Boston og togene får ikke stoppe på Backbay stasjon i sentrum av byen - togstasjonen som ligger nærmest området der bombene gikk av.

Sikkerhetsnivået er hevet også i New York og Washington DC som følge av hendelsene i Boston. Politiet har ikke kunnet utelukke flere bomber, og stengte i en periode av mobilnettet av frykt for fjernstyrte eksplosjoner. Natt til tirsdag var imidlertid mobilnettet igjen i drift.

Terroreksperter som i morgentimene siteres i amerikanske medier, understreker at maraton er blant idrettsarrangementene som er vanskeligst å sikre.

- Åpenbar terrorhandling

I en tale til nasjonen mandag kveld uttalte president Barack Obama at de ansvarlige for eksplosjonene skal straffes.

— Vi skal finne ut hvem som sto bak eksplosjonene og pågripe dem. De skal bli holdt ansvarlig, sa Obama på pressekonferansen.

Ifølge kilder i Det hvite hus skal det fortsatt være uklart hvem som står bak bombingen. Offisielt er det ikke bekreftet at det er snakk om en terroraksjon. Men ifølge en tjenestemann som ikke ønsker å bli navngitt, behandles eksplosjonene som en terrorhandling.— En hendelse med flere eksplosiver – som dette ser ut til å være – er åpenbart en terrorhandling, sier kilden ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Politiet: - Ingen mistenkte

CNN meldte natt til tirsdag at politiet var på utkikk etter en mørk person med svart ryggsekk. Vedkommende skal ha forsøkt å komme seg inn på et avskjermet område få minutter før det smalt i Boston. Dette er foreløpig ubekreftet informasjon, og flere rykter om potensielle gjerningspersoner har blitt avkreftet siden bombene gikk av like over klokken 15 lokal tid.

I en pressekonferanse natt til tirsdag norsk tid, avviste politiet i Boston at de har anholdt en mistenkt på et sykehus i byen, slik flere amerikanske medier har hevdet. De understreket samtidig at de ikke hadde informasjon om hvem som står bak bombene.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp advarer i en twittermelding om å trekke forhastede slutninger:

«Det er for tidlig å trekke slutninger om hvem som står bak Boston-bombingen. Det kan like gjerne være en ensom gjerningsmann, amerikansk høyreekstrem gruppe eller noen utenfra", skriver Ranstorp.

Tilbyr blod og husly

I kaoset som oppstod da bombene gikk av, ble løpere som ennå ikke var i mål bedt om å trekke seg unna.

Ved hjelp av Google-funksjoner kan folk som søker eller har informasjon om personer, registrere denne med et par klikk og noen tastetrykk.

Boston-borgere tilbyr også husly for folk som måtte ha problemer med å komme seg hjem i kaoset. I et internettdokument har hundrevis registrert seg med navn og nummer og tilbud om en seng å sove i.

Flere løpere dro etter eksplosjonene til sykehusene i byen for å tilby seg å være blodgivere, da det gikk ut en generell forespørsel fra Røde Kors. Organisasjonen melder nå om at de har fått inn nok blod til å dekke etterspørselen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Dortmund er langt fra et enkelttilfelle: Her er ni andre angrep som har rammet idretten hardt

 2. VERDEN

  29 skadet i eksplosjon på Manhattan, guvernøren kaller hendelsen terror

 3. VERDEN

  Politiet advarer om mulig seriebomber etter eksplosjoner i Austin

 4. VERDEN

  Bombemistenkt tatt etter skyteepisode i New Jersey

 5. VERDEN

  Verste skolemassakre i Europa noensinne. 19 mennesker drept da elev sprengte skolen og skjøt medelever.

 6. VERDEN

  Terror i Manchester: Denne saken kan du lese sammen med barna dine