Verden

Tysk studie: Norge kan bli blant de hardest rammede av brexit

De britiske øyer og Luxembourg er de eneste stedene som blir hardere rammet økonomisk av brexit enn Norge, ifølge internasjonal studie.

Ifølge en ny studie kan Norge bli hardt rammet økonomisk dersom Storbritannia går ut av EU uten en avtale. Foto: AP Photo / Virginia Mayo / NTB scanpix

 • NTB

Den tyske studien anslår at Norge vil tape 220 euro per person i året ved en «hard brexit». Ved en «myk brexit» blir tapet 122 euro. Dette tilsvarer henholdsvis 2.156 og 1.196 norske kroner.

Norske myndigheter har tidligere informert om at de har forhandlet frem avtaler med Storbritannia dersom en hard brexit skulle bli tilfelle, men at de ikke kan røpe detaljer før britene er ute av EU.

– Dette gjør det mindre sannsynlig at norsk økonomi vil tape såpass mye på en hard brexit som studien anslår, sier BI-professor Nick Sitter til E24.

– Jeg tenker beregningene som er gjort for soft brexit, er nærmere utfallet for Norge ved en hard brexit enn i studiet, da det ikke virker som om studiet har tatt høyde for at Norge har forhandlet frem en avtale, sier han etter å ha lest rapporten.

Sitter mener likevel at norsk næringsliv burde være på vakt og at et årlig tap på rundt 122 euro i verdiskapning pr. person hverken er ubetydelig eller urealistisk.

I 2018 eksporterte Norge varer for 215,4 milliarder kroner til Storbritannia. Dette gjør øyriket til vårt største eksportmarked.

– Selv om det virker som om avtalen mellom Norge og Storbritannia gjør at vi unngår tollmurer, så blir det problemer med tjenesteområder og at britene ikke lenger blir omfattet av EU-standardene, sier han.

En hard brexit er forventet å koste EU-borgere 40 milliarder euro i året. Velferdstapet for britiske statsborgere er ventet å bli 57 milliarder euro. For britene medfører det et tap i verdiskaping per person på 873 euro i året, skriver avisen.

Les mer om

 1. Brexit
 2. Norge

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Nå skal Norge forhandle med britene. Absolutt alt må lages nye avtaler om.

 2. VERDEN

  Boris Johnsen sier Storbritannia er som Hulken: – Jo sintere Hulken blir, desto sterkere blir han

 3. VERDEN

  Alarmen er gått i britisk økonomi. Nå drar de med seg resten av Europa i dragsuget.

 4. ØKONOMI

  FN-økonomer spår enormt eksporttap for britene ved «hard brexit»

 5. VERDEN

  Avslørende melding fra Johnsons kontor vekker oppsikt. Truer med å straffe trøblete EU-land.

 6. VERDEN

  Mer enn 100 personer på hver side av et videomøte. Slik påvirker koronaen brexit.