Verden

USAs forsvarsminister: Vi er klare til å angripe Syria

Både USA, Storbritannia, Frankrike og Danmark åpner for å gå utenom FN i en eventuell Syria-aksjon. Ifølge kilder NBC har snakket med, kan et angrep skje allerede torsdag.

sz221ca5-KwCl9bS2xZ.jpg YURI GRIPAS/Reuters

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

afp000562663-_7gxi6Dus1.jpg POOL

SISTE: Den arabiske ligaen sier at det syriske regimet står bak det kjemiske angrepet der hundrevis av mennesker mistet livet i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den britiske statsministeren har nå kalt inn Parlamentet fra ferie, til et ekstraordinært møte for å stemme over en reaksjon fra Storbritannia.

Stadig flere land har de siste dagene sagt at de ønsker å finne en løsning i Syria uten å gå gjennom FN.

Sist ute var Danmark.

Hvis FNs sikkerhetsråd ikke vil gripe inn i Syria, så er Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt villig til å vurdere alternativer.

– Det vi hører fra våre nærmeste allierte, er at de etter hvert ikke er i tvil om at det er snakk om kjemiske våpen og at det er Assad som har brukt våpnene mot sin egen befolkning, sier Thorning-Schmidt til danske TV2 News.

Hun gjør det klart at det ligger et sterkt press på FNs sikkerhetsråd i situasjonen som er oppstått.

— Fullstendig avskylig

Les også

Eksperter tror på vestlig militær inngripen i Syria

Tidligere har også Storbritannia og Frankrike åpnet for en løsning utenfor FN. Til nå har alle resolusjoner om Syria blitt stoppet i Sikkerhetsrådet av Kina og Russland.— Enhver beslutning som tas, vil bli tatt innen en streng internasjonal ramme. All bruk av kjemiske våpen er fullstendig avskyelig, og hvis de er blitt brukt må verdenssamfunnet reagere i tråd med dette, sabritenes statsminister David Cameron ifølge en talsmann, ifølge NTB.

Storbritannia regnes som USAs nærmeste europeiske allierte, og britene vurderer nå i samråd med amerikanerne hvordan de bør reagere på bruken av giftgass iSyria. USAs president Barack Obama overveier ifølge amerikanske medier en begrenset militæraksjon.

- Missilangrep på torsdag

Den amerikanske avisen Washington Post siterer flere anonyme kilder i den amerikanske regjeringen som nå hevder at USA må foreta seg noe i Syria.

Planene til den amerikanske regjeringen skal omfatte krysserraketter og langtrekkende bombefly. TV-kanalen NBC siterer kilder i Det hvite hus som sier at et missilangrep mot Syria kan skje allerede på førstkommende torsdag.

Akkurat hva USA vil foreta seg, er blant annet avhengig av hva FNs våpeninspektører finner i Syria.

Nyhetsbyrået AP melder tirsdag ettermiddag at våpeninspektørene har utsatt sin planlagte avreise til stedet der det kjemiske angrepet skal ha funnet sted. Søndag ble våpeninspektørene

Les også

beskutt

da de var på vei til åstedet.

USAs forsvarsminister: Klar for angrep

I en krass tale mandag gjorde USAs utenriksminister det klart at angrepet med kjemiske våpen i Syria er motbydelig, og at USA vil kreve at noen må stå til ansvar for angrepet.

— Og vi vet at det syriske regimet har slike kjemiske våpen, sa han.

Til nå har USA vært motvillig til å vurdere en militær aksjon i Syria.

Les også

Eide kritiserer Sikkerhetsrådet for Syria-nøling

Ifølge BBC sier imidlertid Chuck Hagel, forsvarsminister i USA, at amerikanske militærstyrker både har fire krigsskip i det østlige Middelhavet og kampfly i regionen — USAs styrker er nå klare til å handle dersom president Obama beordrer et angrep i Syria, sier Hagel tirsdag ettermiddag.

Amerikanske NBC melder tirsdag at rakettangrep mot Syria kan fyres av allerede torsdag, dersom man får klarsignal.

Det sier anonyme, amerikanske, høytstående tjenestepersoner til TV-kanalen.

Dilemma for Obama

Hagel sier også at amerikansk etterretning sannsynligvis snart vil konkludere med at det syriske regimet sto bak det kjemiske angrepet utenfor Damaskus. Hagel sier at Obama tidligere har bedt Pentagon gi ham «muligheter for alle situasjoner», og at det nå er gjort.

— Vi er forberedt, og har forflyttet våre ressurser for å være i stand til å gjennomføre det presidenten bestemmer seg for, sier Hagel.

Situasjonen er svært vanskelig for president Barack Obama. For det første har han uttalt at bruk av kjemiske våpen er en «rød linje» for når USA skal involvere seg i krigen. Denne linjen har han skjøvet foran seg i lang tid, men med sist ukes angrep er det nå mye som tyder på at den amerikanske presidenten enten må gå tilbake på sin uttalelse, eller gjøre noe med saken.

Velger de på den ene siden å ikke å involvere seg mer i Syria, står deres troverdighet i Midtøsten på spill. På den andre siden sitter krigen i Afghanistan og Irak ferskt i minnet hos amerikanere flest, og en amerikansk militær aksjon har ikke støtte i den amerikanske befolkningen.

Vil forsvare seg

Den syriske regjeringen reagerer sterkt på signalene om mulig militær aksjon.

- Syria vil fortsette den militære innsatsen mot opprørerne i landet selv om det kommer et angrep utenfra, sier den syriske utenriksministeren Walid Moualem.

Moualem slo på en TV-overført pressekonferanse tirsdag også fast at syriske myndigheter vil forsvare seg mot vestlige angrep.

— Vi har to muligheter, vi kan enten overgi oss, eller forsvare oss med de midlene vi har. Det andre alternativet er det beste, vi vil forsvare oss, sa utenriksministeren.

Russland har imidlertid gjentatte ganger sagt at de ikke har noen planer om å intervenere i Syria. De stiller seg fortsatt tvilende til om det syriske regimet har gjennomført et kjemisk angrep. Utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at maktbruk uten godkjennelse fra FNs sikkerhetsråd er et grovd brudd på folkeretten.

Han ba USA om å lære av «tidligere feil», som krigen mot Irak, og dermed glemme militær intervensjon i Syria.

 1. Les også

  Thorning-Schmidt vurderer handling i Syria uten FN

 2. Les også

  - Vi vet at Syrias regime har slike våpen, og vi vet at de har kapasitet til å gjøre dette

 3. Les også

  Eksperter tror på militær inngripen i Syria

 4. Les også

  - Økt aktivitet på britisk flybase på Kypros

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Dette skjedde da Syria ble angrepet i natt

 2. VERDEN

  USAs angrep på syrisk militærbase: Kraftige internasjonale reaksjoner

 3. VERDEN

  Ett angrep – minst tre versjoner av hva som skjedde

 4. VERDEN

  Trumps utenriksminister ignorerte spørsmål om bruk av kjemiske våpen i Syria

 5. VERDEN

  Stoltenberg letter på sløret om hektisk Syria-diplomati

 6. VERDEN

  FN-sjefen advarer: -Nå må vi unngå at Syria-konflikten kommer ut av kontroll