Verden

Store demonstrasjoner på flyplassen i Hongkong

Demonstranter satte fyr på veisperringer i nærheten av Hongkongs flyplass søndag. Både fly og tog ble kansellert som følge av de omfattende demonstrasjonene.

Demonstranter samlet seg utenfor flyplassen i Hongkong søndag. Foto: Kin Cheung /AP /NTB scanpix
  • NTB
Reisende ved flyplassen i Hongkong ble møtt av både demonstranter og opprørspoliti søndag. Foto: Kin Cheung /AP /NTB scanpix
Demonstranter satte fyr på barrikader nær flyplassen i Hongkong. Togtrafikken inn til flyplassen ble kansellert på grunn av protestene. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
En demonstrant holder opp et britisk flagg og pass utenfor det britiske konsulatet i Hongkong. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix

Protestaksjonene fortsatte dagen etter de voldsomste demonstrasjonene på flere måneder i Hongkong. Mange hadde møtt fram på en av Asias mest travle flyplasser etter at det var gått ut oppfordring om å demonstrere der.

Politiet sperret av flyplassterminalen for å hindre demonstrantene i å ta seg inn, og de samlet seg derfor på parkeringsplassen utenfor. Noen demonstranter som likevel greide å snike seg inn i terminalen, ble fjernet av politiet.

Like før klokken 20 søndag kveld var minst 43 fly til og fra flyplassen innstilt som følge av demonstrasjonene, ifølge avisen South China Morning Post.

Stengte tognettet

Tog til flyplassen ble innstilt, men demonstrantene forsøkte også å stanse busser på vei inn i området. Det er første gang at toglinjene har blitt stengt av myndighetene siden protestene begynte for 13 uker siden.

Ifølge myndighetene kastet demonstrantene gjenstander mot politiet. De sier også at jernstolper, byggematerialer og steiner ble kastet på jernbaneskinnene.

Etter at demonstrantene på ettermiddagen begynte å forlate terminalområdet, ramponerte noen av dem en togstasjon i Tung Chung-området. Det ble også satt opp veisperringer vis-à-vis togstasjonen hvorpå demonstrantene satte fyr på noen av dem. Brannvesenet ankom kort tid etter og lyktes i å slukke brannene.

Tok til motorveien

Etter at busslaster med opprørspolitiet ankom, forlot demonstrantene området. Ettersom toglinjene var stengt tok demonstrantene til motorveien i håp om at politiet ikke ville arrestere dem dersom de gikk samlet.

– Vi har ikke noe annet valg enn å gå den lange veien. Hvis vi blir værende i Tung Chung eller tar båten, vil vi definitivt bli tatt, sier en av demonstrantene, January, til nyhetsbyrået DPA.

Ifølge South China Morning Post plukket både taxier og private biler opp demonstranter langs veien for å forhindre at de ble arrestert.

Protesterte ved konsulatet

Søndag samlet også et par hundre demonstranter seg til en fredelig protest ved det britiske konsulatet.

Lørdag var det kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi i sentrum av Hongkong. Demonstrantene kastet steiner og brannbomber, mens politiet svarte med tåregass og vannkanoner og blant annet angrep passasjerer på et T-bane-tog med køller og pepperspray.

Siden opptøyene startet 9. juni, har Hongkong opplevd 13 uker med store demonstrasjoner som ble utløst av et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i fastlands-Kina.

Les mer om

  1. Hongkong
  2. Protest
  3. Politiet