Verden

Ny italiensk regjering med Conte i spissen innsettes torsdag

Italia får ny regjering bestående av Femstjernersbevegelsen og sosialdemokratene i Det demokratiske partiet (PD).

Italias statsminister Giuseppe Conte møter mediene i Quirinalpalasset i Roma. Conte har dannet en ny koalisjonsregjering bestående av Femstjernersbevegelsen og Det demokratiske partiet. Foto: AP Photo / Gregorio Borgia / NTB scanpix
  • NTB

Det bekreftes fra presidentkontoret i Roma. Dermed er det klart at den 55 år gamle jussprofessoren Giuseppe Conte fortsetter som statsminister i spissen for en ny koalisjonsregjering.

Regjeringen innsettes offisielt torsdag.

Lederen av Femstjernersbevegelsen (M5S), 33 år gamle Luigi Di Maio, blir Italias nye utenriksminister, opplyser Conte.

53 år gamle Roberto Gualtieri, leder av finanskomiteen i EU-parlamentet og medlem av Det demokratiske partiet, blir ny finansminister.

Salvini forregnet seg

Det høyrepopulistiske partiet Ligaen trakk seg i begynnelsen av august fra regjeringen i håp om et nyvalg som ville resultere i at deres leder Matteo Salvini kunne overta som statsminister.

Conte og M5S ville det annerledes og gikk i forhandlinger med PD. I forrige uke ble de to partiene enige om å danne regjering, noe Femstjernersbevegelsens medlemmer tirsdag ga grønt lys til.

PDs 53 år gamle leder Nicola Zingaretti har tidligere gått med på å la Conte fortsette som statsminister.

Mykere linje

Som innenriksminister markerte Salvini seg som kompromissløs i synet på flyktninger og migranter som krysser Middelhavet, og han forbød blant annet redningsfartøy som norske Ocean Viking å anløpe Italia med mennesker som var reddet fra havsnød.

I den nye regjeringen erstattes han av 65 år gamle Luciana Lamorgese, som har lang fartstid i innenriksdepartementet og regnes som ekspert på immigrasjon. Det er ventet at hun vil legge seg på en mykere linje enn forgjengeren.

Zingaretti, som er guvernør i Lazio-regionen der Roma ligger, har takket nei til ministerpost og sier at han heller vil bruke kreftene på å styrke sitt eget parti, som lenge har vært preget av splittelse.

PD-veteranen Dario Franceschini har fått posten som kulturminister i den nye regjeringen. 60-åringen var også kulturminister fra 2014 til 2018 og var også partileder i 2009.

Les også

  1. Aftenposten mener: Ny mulighet for Italia

  2. Giuseppe Conte med nettavstemning om ny regjering i Italia innen onsdag

  3. For en uke siden var de fiender. Nå skal de styre et land sammen.

Les mer om

  1. Italia