Verden

- Norsk-drevet skip ble presset til å bringe asylsøkere til Australia

Måtte endre kurs etter trusler om selvskading, hever rederiet.

Bilfraktskipet MS «Parsifal» måtte endre kurs for å sette av de 67 asylsøkerne. Wallenius Lines

 • Mats Bleikelia

Bilfraktskipet MS «Parsifal» var på vei til Singapore da det 14. august ble bedt om assistere en båt i havsnød, skriver avisen The Australian.

Noen timer senere plukket skipet opp 67 asylsøkere i internasjonalt farvann, cirka 70 kilometer sør for Java. Asylsøkerne hadde kurs for Australia. De fikk mat og drikke ombord på MS «Parsifal», men da det ble klart at kapteinen hadde tenkt seg videre til Singapore, kom det kraftige protester fra de overlevende.

«Talskvinnen for de overlevende spurte hvor Parsifal var på vei. Da hun ble fortalt at målet var Singapore, ble de overlevende hissige og truet med selvskading, og kapteinen vurderte at de kunne utgjøre en trussel for både skip og mannskap», skriver skipets eier i en pressemelding.

Hendelsen kan skape et omvendt Tampa-prinsipp

Kapteinen valgte derfor å snu skipet og sette av asylsøkerne på Christmas Island, som er australsk jord. Der ble de overlatt til immigrasjonsmyndighetene.

Upopulært i Australia

Australske myndigheter hevdet først at skipet gikk til Christmas Island fordi asylsøkerne ble meget aggressive og truet kapteinen. Flere australske politikere har tatt til orde for å opprette kriminalsak. Immigrasjonstalsmann for opposisjonen, Scott Morrison, er ikke nådig i sin dom.

— Hendelsen kan skape et omvendt Tampa-prinsipp, hvor asylsøkere snur båter og styrer dem mot Australia, sa Morrison, ifølge Brisbane Times.

Han brukte også ord som «skandaløs handling, og muligens piratvirksomhet». Dette blir avvist av rederiet, som sier det aldri kom til fysiske konfrontasjoner ombord.

«Da kapteinen informerte om den nye destinasjonen roet de overlevende seg ned umiddelbart», skriver selskapet i en pressemelding.

MS «Parsifal» er registert i Singapore, men eies av svenske Wallenius Lines, og opereres av det norske selskapet Wallenius Wilhelmsen Logistics.

Båtflyktninger er svært upopulære i Australia, og landets strenge asylpolitikk har ført til voldsomme diskusjoner internasjonalt.

Det norske skipet MS «Tampa» skapte politisk furore etter å ha plukket opp flere hundre flyktninger i havsnød i 2001. Reuters

Da MS «Tampa» i 2001 plukket opp 438 båtflyktninger i det samme området, utløste det en diplomatisk krise mellom Norge og Australia.

Australia nektet å ta hånd om flyktningene, på tross av at flere var i svært dårlig forfatning.

Etter at situasjonen ombord forverret seg, satte kaptein Arne Rinnan kursen mot Christmas Island og australsk territorialfarvann. Australia svarte med å borde skipet med elitesoldater. Dramaet pågikk i mange dager, og endte til slutt med at flyktningene ble fraktet i båt til New Zealand og Naurus.

Rinnan, mannskapet og rederiet ble i ettertid hedret med Nansen-prisen av FNs høykommisær for flyktninger. Rinnan ble også tildelt Den Kongelige Norske Fortjenstsorden, som ridder av 1.klasse.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kallmyr inspirert av strenge asylregler i Australia

 2. VERDEN

  Australias behandling av migranter er blant verdens mest omstridte. Nå vurderer EU å kopiere den.

 3. VERDEN

  Lekkasjer viser omfattende overgrep i australsk asylleir

 4. A-MAGASINET

  En gang var vi en sjøfartsnasjon. Er vi det fortsatt?

 5. VERDEN

  Se bildene fra snøkaoset i Sentral-Europa

 6. VERDEN

  Pågrepet etter ulykken der 20 omkom