Svensk politi jakter på flere mistenkte etter drap i Malmö

Mannen som er pågrepet for drapet på en kvinne i Malmö, nekter straffskyld. Politiet tror flere personer medvirket til drapet.

At en kvinne ble skutt og drept med et spedbarn i armene, har sjokkert innbyggere i Malmö. Folk har tent lys og lagt ned blomster ved åstedet i bydelen Ribersborg i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix

Den pågrepne er siktet for medvirkning til drapet på kvinnen og for brudd på våpenloven. Pågripelsen skjedde like etter klokka 21 mandag kveld. Det gikk rolig for seg, opplyste politiet da de holdt pressekonferanse om saken tirsdag.

Flere svenske medier melder tirsdag at den pågrepne er en 19 år gammel mann som også er tiltalt i forbindelse med en stor narkotikasak.

Mannens advokat, Therese Ståhlnacke, sier at han selv kontaktet politiet etter at boligen hans var blitt ransaket.

– Han er forferdet over mistankene og tar sterkt avstand fra skytingen. Han synes den er akkurat like avskyelig som alle vi andre synes, sier Ståhlnacke.

Politiet har også beslaglagt et antatt drapsvåpen, men har ikke opplyst hvor våpenet befant seg.

Baby i armene

Drapsofferet er en kvinnelig lege i 30-årene, ifølge flere medier. Hun gikk på gaten med sitt lille barn i armene da hun ble skutt mandag formiddag.

Barnets far gikk sammen med kvinnen. Han er dømt for millionranet av en pengetransport i Brøndby i Danmark i 2008, ifølge opplysninger den svenske rikskringkastingen SVT sitter på.

Mannen skal også være dømt for narkotikaforbrytelser i 2016 og for kjøring uten førerkort.

Kvinnen er ikke dømt for noe og er ikke blitt knyttet til noe kriminelt tidligere, ifølge opplysningene SVT har fått.

Førstestatsadvokat Anna Palmqvist tror forbrytelsen var ment å ramme barnefaren.

At den pågrepne mannen er siktet for medvirkning, indikerer at det finnes flere gjerningsmenn, bekrefter Palmqvist ifølge Aftonbladet.

Vil ikke ha spekulasjoner

Også Aftonbladet har meldt at faren hadde forbindelser til et kriminelt miljø. Men disse opplysningene er ikke bekreftet av politiet.

– Vi vil ikke at det spres masse spekulasjoner om gjerningsmann og motiv og annet. Det er slikt etterforskningen skal kartlegge, sier Palmqvist.

Både politiet og førstestatsadvokaten understreker at det er tidlig i etterforskningen. At det er stor interesse for drapet, er forståelig, mener de.

En bilbrann som politiet fikk melding om 45 minutter etter drapet, kan være knyttet til saken.

– Men det er altfor tidlig å si sikkert at disse hendelsene er forbundet, sier visepolitisjef Mattias Sigfridsson.

Det var mange vitner til ugjerningen, og de har opplyst at de hørte flere skudd. Ifølge vitner var skuddene rettet spesifikt mot kvinnen.

Sprer uro

Drapet har spredt uro i området der det skjedde, ifølge nyhetsbyrået TT. Flere har tent lys og lagt ned blomster like ved drapsstedet.

– Det er så trist. Jeg tenkte på det lille barnet som må vokse opp uten mammaen sin, sier Berndt Carpenton, en av dem som satte fram et lys til minne om kvinnen.

Blant dem som har reagert kraftig, er statsminister Stefan Löfven.

– Det er en ufattelig grusom handling som vekker avsky hos meg og i hele landet. Dette har ingenting i vårt samfunn å gjøre, sa han mandag.