Verden

Vil bryte inngåtte avtaler og gir EU en frist på 37 dager

BRUSSEL (Aftenposten): Aldri har brexitforhandlingene vært nærmere avgrunnen. Og aldri har Boris Johnson vært tydeligere på at «no deal» er hans ønskedrøm.

Storbrtiannias statsminister Boris Johnson ser ut til å vinke farvel til EU for godt. Han gir EU en frist på 37 dager. Om de fortsatt ikke er i mål, vil britene forlate forhandlingsbordet og gå.
 • Eirin Hurum
  Eirin Hurum
  Europa-korrespondent

Det har vært det kanskje mest dramatiske døgnet så langt i den endeløse sagaen om brexit.

Dramaturgien og timingen er ikke tilfeldig. Tirsdag starter den 8. forhandlingsrunden mellom EU og Storbritannia om en fremtidig handelsavtale. I London.

Denne fordelen av «å spille på hjemmebane» har gitt Boris Johnson, den britiske regjeringen og britenes sjefforhandler en perfekt anledning til å ta regien på forhandlingsrunden.

Hvilket de har gjort til gagns.

Les også

Britene på kanten av stupet – nok en gang.

Vi står overfor en mektig blomstringstid

– Det gir ingen mening å forsette forhandlingene om en frihandelsavtale om vi ikke blir enige innen 15. oktober. Etter den datoen bør vårt fokus være å sørge for å minimere skadevirkningene av en ikke-avtale, sa Boris Johnson i en uttalelse mandag morgen.

Boris Johnson beskrev Storbritannias fremtid utenfor EU i blomstrende vendinger.

Dette er altså datoen for det viktige EU-toppmøtet i Brussel. Møtet alle tror vil være en «make eller break» for brexit.

– Storbritannia vil gå inn i en mektig blomstringstid selv om vi forlater EU uten en avtale, sa Johnson. Han mener britene ikke har noen ting å frykte. Snarere tvert om.

Samtidig la han til at en avtale fortsatt er mulig, men at det er helt uaktuelt for britene å kompromisse på rettigheter som rokker ved britenes suveritet og som vil gjøre Storbritannia til en vasallstat eller koloni i EU.

Blir det ingen avtale innen 15. oktober, vil britene forlate forhandlingsbordet. I stedet vil britene starte på nytt, under slagordet «A Global Britain.»

Hva i all verden er det som har skjedd?

Det som utløste jordskjelvet var en avsløring i Financial Times i helgen.

 • I artikkelen ble det hevdet at britene denne uken kommer til å legge frem ny lovgivning for det britiske parlamentet som dels overstyrer og dels underminerer skilsmisseavtalen britene og EU ble enige om i november i fjor.
 • Dette er en internasjonal juridisk bindende avtale.
 • Britene vil også oppheve den politisk betente protokollen om Nord-Irland -en protokoll som partene mente var helt avgjørende for å sikre åpne grenser mellom Irland og Nord-Irland, og som ville sikre freden i Nord-Irland.
 • Britene ønsker å gjenåpne avtalen for å sikre at britiske regler for statsstøtte og tollavgifter skal gjelde.

Hva er politisk spill og hva er realiteter?

Brexit-forhandlingene har stått i stampe siden i sommer. Til tross for syv ukelange forhandlingsrunder, har partene knapt vært til å rikke.

Mens tiden er i ferd med å renne ut, er spørsmålet hvem som kommer til å «blunke først» – altså hvem som er villige til gi seg og signalisere kompromissvilje.

Britene har ikke tenkt å «blunke først». Britene spiller høyt og håper EU-siden gir etter.

Denne helgen var det definitivt ikke britene. Under streng koreografi gikk brexit-politikere fra TV-studio til TV-studio for å fortelle at britene ikke kommer til å gi etter.

Dette er definitivt en del av et politisk spill for å holde støyen oppe.

Det overraskende med helgens omdreininger er at Boris Johnson har bundet seg selv på hender og føtter ved offentlig å flagge en definitiv sluttdato.

Hva er reaksjonene i Europa?

Reaksjonene fra EU-landene er sterke, men mange holder seg for munnen og sier de vil avstå fra å kommentere før de faktisk hører de nye signalene fra den britiske forhandlingsdelegasjonen, ledet av sjefforhandler David Frost.

Mange EU-land kan ikke begripe at britene spiller så høyt og risikerer hele sitt internasjonale renommé gjennom å bryte internasjonale avtaler.

En talsmann for EU-kommisjonen sier at skilsmisseavtalen og Nord-Irland-protokollen er forpliktelser underlagt internasjonal lov, det handler om tillit og det er en forutsetning for å kunne fortsette forhandlingene med britene.

Kan EUs sjefforhandler bli satt på sidelinjen for å redde en avtale?

Michel Barnier har ledet brexit-forhandlingene på EUs side i nesten tre år, uten å komme i mål. Nå stiller flere EU-land spørsmål om det er den steile, men også høyt respekterte EU-forhandleren som er problemet.

Kan EUs sjefforhandler, Michel Barnier bli satt på sidelinjen for å redde en avtale?

Både Guardian og Daily Telegraph hevdet før helgen at Barnier kan bli satt på sidelinjen i et aller siste forsøk på å få til en avtale med britene. Forhandlingene vil i stedet vil løftet opp på stats- og regjeringsnivå, ved at for eksempel Tyskland og Angela Merkel overtar forhandlingene.

Så hva må komme på plass i siste liten om britene skal snu?

Det er to områder som står igjen som helt uløselige: Det ene er EUs krav om at Storbritannia må følge EUs standarder og regler for å få full tilgang til det indre marked, med null toll og kvoter.

Det andre er Storbritannias krav om at de selv får bestemme hvilke britiske selskaper som skal få statsstøtte, og hvor mye. Og det er britenes krav om å begrense EU-landenes muligheter til å fiske i britisk farvann.

Så hva skjer om britene bryter forhandlingene?

Boris Johnson forteller den enkle historien: Britene ønsker en enkel frihandelsavtale – lik den Australia har.

Britisk næringsliv derimot, mener det er helt galimatias å forlate EU uten en avtale. De frykter stengte grenser, varemangel, enorme køer for å fortolle varer, for bare å nevne noen problemer.

Her kan du lese flere saker fra Aftenpostens Europakorrespondent:

Les også

 1. Han er utstøtt fra USAs mest kjente familie. Nå omfavnes han av protestbevegelsen i Europa.

 2. En eksklusiv golf-middag, halvsannheter og et stort ego. Slik mistet britene sin viktigste mann i Brussel.

 3. I fjor skapte gule vester kaos i gatene. Nå er et munnbindopprør i ferd med å bre seg til hele Europa.

Les mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Boris Johnson