Verden

– Minst 140 drept i et luftangrep mot en begravelse i Jemen

Minst 140 personer er drept og mange flere er skadd i et luftangrep som rammet en begravelse i den jemenittiske hovedstaden Sanaa lørdag, opplyser FN.

En gruppe menn bærer en av de omkomne etter et saudiarabisk-ledet luftangrep som traff et begravelsesfølge i hovedstaden Sanaa lørdag.
  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Minst 140 personer er drept og 525 mennesker er såret, opplyser FNs nødhjelpskoordinator i landet, Jamie McGoldrick.

– Jeg er sjokkert og opprørt over angrepet, sier McGoldrick.

Foreløpig er det ikke kjent hvem som står bak angrepet, og FN-koordinatoren krever at det umiddelbart settes i gang en gransking.

– Denne volden mot sivile i Jemen må stanses, sier han.

Saudi-Arabia opplyser søndag at koalisjonen «umiddelbart starter en gransking av angrepet». Blant andre skal amerikanske eksperter bidra i arbeidet.

Ofrene knyttes til Houthi-bevegelsen

Angrepet traff et samfunnshus i hovedstaden hvor de sørgende hadde samlet seg i forbindelse med begravelsen til sjeik Ali-al-Rawishan. Han er far til innenriksminister Galal al-Rawishan, en alliert av Houthi-bevegelsen og landets tidligere president Ali Abdullah Saleh, som kjemper mot president Abd-Rabbu Mansour Hadis styrker.

Ifølge anonyme sikkerhetstjenestemenn og ansatte i helsetjenesten tilhører flere av de sårede Houthi-bevegelsen.

Koalisjonen nekter for innblanding

Den saudiledede koalisjonen nekter for at de står bak angrepet.

– Absolutt ingen operasjon har blitt uført med det som mål, sier en kilde tilknyttet koalisjonen, som henviser til det han har fått bekreftet fra koalisjonens flykommando.

Ifølge kilden har koalisjonen den senere tid unngått mål der mennesker samles.

I en pressemelding skriver koalisjonen at de ikke har hatt noen operasjoner i området og at «andre årsaker» for hendelsen må vurderes.

Brende kondolerer

Norges utenriksminister Børge Brende skriver på Twitter at han sender sine kondolanser til familiene til ofrene etter det «forferdelige angrepet».

– Krigen må slutte umiddelbart, skriver Brende.

Ifølge FN har over 6.600 personer blitt drept i krigen i Jemen, mens minst tre millioner mennesker har måttet flykte fra sine hjem etter at en saudiledet koalisjon gikk inn i krigen på Hadis side i mars 2015.

Les også

  1. Elleve drept i luftangrep mot sykehus i Jemen

  2. Regjeringskilde: 20 sivile drept i saudiledet angrep på by i Jemen

Les mer om

  1. Jemen
  2. Sanaa
  3. Saudi-Arabia