Våpendebatten hetes opp i USA: – Tanker og bønn er ikke nok

Demokrater forsøker å mobilisere til ny kamp om våpen til tross for håpløse odds.

Studenter i Las Vegas tenner lys for ofrene etter skytemassakren i Las Vegas som krevde minst 59 menneskeliv søndag kveld.

Før massakren som krevde minst 59 menneskeliv i Las Vegas, hadde ledende republikanere i Representantenes hus inne et forslag om å gjøre det lettere å kjøpe lyddempere, og at personer autorisert til å bære skjulte våpen skal kunne ta med seg våpen inn i andre delstater.

Bakgrunn: 59 mennesker bekreftet drept i massakre: Dette vet vi om masseskytingen i Las Vegas.

Republikanerne har sett lyst på å få lovendringene gjennom, ettersom de har majoritet både i Representantenes hus og Senatet, og en alliert i president Donald Trump. Etter skytemassakren er det uklart når, eller om, det vil bli stemt over forslaget.

– Det Kongressen kan gjøre, og hva Kongressen må gjøre, er å lage lover som gjør at våre medborgere er trygge, sa demokratenes minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer, dagen etter skytingen.

Videre uttalte Schumer at en god begynnelse vil være å lage lover som hindrer våpen fra å havne i feil hender.

Demokratenes fraksjonsleder i senatet, Chuck Schumer, oppfordrer kongressen til å ta grep etter masseskytingen i Las Vegas.

Trump vil ikke svare

Også den demokratiske senatoren Chris Murphy, en forkjemper for strengere våpenkontroll, uttalte at det nå er på tide at Kongressen foretar seg noe.

Skytemassakren i Las Vegas er den største i moderne amerikansk historie, men Kongressen har i etterkant av tidligere massakrer i Colorado, Connecticut og Florida, ikke lyktes i å gjennomføre endringer i våpenloven.

President Donald Trump ville ikke svare på spørsmål om skjerpede våpenlover da han fordømte skytemassakren i Las Vegas. Han kalte massakren en «handling av ren ondskap».

– Det er en tid og et sted for politisk debatt, men nå må vi stå sammen som et land, sa Trumps talskvinne Sarah Sanders mandag kveld.

Reagerte på stillheten

The Boston Globe skriver om våpendebatten og påpeker en endring.

«Det er blitt så vanlig med masseskyting i USA at det nesten er en egen rytme i prosessen», skriver The Boston Globe.

Etter at bildene kommer frem, dødstallet stiger og personlige historier dukker opp, så kommer den opphetede våpendebatten. Det skjedde ikke like raskt denne gangen, skriver Boston-avisen, og peker på større motstand i presidentsetet nå enn under Obama.

I løpet av mandagen kom imidlertid en rekke politikere på banen.

Ber om tverrpolitisk komité

Også demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, har uttalt seg.

I et brev til republikanernes leder Paul Ryan, ber hun ham om å opprette en egen komité for å gjennomgå dagens våpenlover.

«Denne tverrpolitiske komiteen vil komme med anbefalinger for å unngå tragedier som masseskytingen i Las Vegas», skriver Pelosi i brevet der hun blant annet argumenterer for å styrke bakgrunnssjekken ved våpenkjøp.

– Tanker og bønner er ikke nok

Blant de første var demokraten Elizabeth Warren, som er senator i Massachusetts. Hun kommer med en rekke meldinger på Twitter der hun kommenterer tragedien.

«Tanker og bønner er ikke nok. Ikke når flere mødre og fedre må begrave barna sine denne uken, og flere sønner og døtre må vokse opp uten foreldre», skriver hun.

Liberal våpenlov

Nevada har en av USAs mest liberale lovgivninger når det gjelder våpen.

Alle kan kjøpe så mange gevær, haglgevær og pistoler de ønsker, og det er heller ingen begrensninger for hvor mye ammunisjon som kan kjøpes.

Våpnene er ikke registrert, og det finnes derfor ingen grense for hvor mange våpen og hvor store mengder ammunisjon man kan ha, ifølge nettstedet nevadacarry.org.

Automatgevær og maskingevær kan også kjøpes over disk, dersom det skjer i tråd med føderal lovgiving.