Verden

Etterforsker knivangrepet i Finland som terrorisme – angriper valgte kvinner som mål

Tungt bevæpnet politi holdt vakt på torget i Åbo etter knivangrepet der to mennesker ble drept.

Knivangrepet i den finske byen Åbo etterforskes som terrorisme. Gjerningsmannen beskrives som en 18 år gammel marokkaner. Ifølge finsk politi ville angriperen ramme kvinner.

 • Thomas Olsen
  Journalist
 • NTB
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

To personer ble drept i angrepet, og åtte andre ble såret. Politiet opplyser at de drepte er finske, mens to svensker og én italiener er blant de sårede.

Etterforskere fra det finske Centralkriminalpolisen mistenker at angrepet dreier seg om terror og har koblet inn både det finske etterretningspolitiet og Europol.

Da politiet lørdag formiddag holdt pressekonferanse, sa de at det ser ut som knivmannen hadde utpekt kvinner som mål for angrepet. Politiet har pågrepet fire andre marokkanske menn for antatt bånd til angriperen.

– Det ser ut som kvinner var målet hans. De mennene som ble såret, ble skadet da de forsøkte å hjelpe eller forhindre angrepene, sa Crista Granroth på politiets pressekonferanse.

Den mistenkte har ifølge politiet samme bakgrunn som flertallet av terroristene i Spania.

Tidligere har politiet opplyst at hendelsen ikke ble etterforsket som et terrorangrep, men at muligheten ikke kunne utelukkes. Ifølge finsk TV hadde 18-åringen fått avslag på asyl. Politiet bekreftet ikke dette, men vedgikk at han var i en asylprosess.

Flere pågrepet

Like etter klokken 16 fredag ettermiddag gikk en mann til angrep på folk med kniv på et torg i Åbo, Finlands femte største by. Dette skal ha skjedd på og rundt Salutorget i sentrum av byen.

To personer ble drept i angrepet, og åtte andre ble såret. Gjerningsmannen ble skutt i beinet av politiet og pågrepet kort tid etter knivangrepet. I tillegg er fem andre personer pågrepet, men det er foreløpig uklart om de har forbindelser til knivangrepet.

Politiet vil holde en pressekonferanse klokken 14 lørdag.

Trodde det var førstehjelp

Reetta Pehkonen var vitne til angrepet.

– Jeg var på torget med kjæresten min, da jeg så en mann som sto og ristet i en kvinne. Først trodde jeg han ga henne førstehjelp, men så, så jeg at han knivstakk henne flere ganger i halsen, sier hun til Helsingin Sanomat.

 • Terroruke i Spania: Her får du siste nytt om terrorangrepene i Barcelona og Cambrils
En kvinne tenner lys på stedet der to personer ble stukket i hjel og åtte andre såret i Åbo.

Flere pågripelser

Ved 22-tiden fredag gikk politiet til aksjon mot leiligheten til eieren av en mistenkelig bil som ble funnet etter angrepet, melder Reuters.

Her ble minst fire personer pågrepet, og politiet undersøker om de har forbindelser til den mistenkte angriperen.

– Vi undersøker deres rolle i dette. Om de hadde noe med handlingen å gjøre eller om de bare har forbindelser til den mistenkte, sier Markus Laine i politiet til nyhetsbyrået STT. Det er uklart om noen ble pågrepet i forbindelse med ransakingen av leiligheten.

Øker beredskapen

Forstaden Variusso, der politiet gikk til aksjon, har en stor andel innvandrere.

Politiet antok fredag at gjerningsmannen handlet alene, men utelukket ikke at andre kan ha vært involvert.

Ifølge Sky News Newsdesk, har politiet i Finland nå oppgradert sikkerheten ved flyplassen i Helsinki og togstasjoner i regionen.

Politiet oppfordrer folk til å unngå Åbo sentrum. Det opplyses også at beredskapen er høynet og at politiet vil være mer synlig i alle finske byer fremover.

Utelukker ikke sammenheng med angrepet i Barcelona

– Uvanlig alvorlig voldshandling

Den finske regjeringen, som trådte sammen fredag kveld i forbindelse med angrepet, fordømmer det statsminister Juha Sipilä omtalte som «en meget forkastelig» og «en uvanlig alvorlig voldshandling».

Sipilä takker politiet og andre myndigheter for å ha reagert raskt og profesjonelt etter angrepet.

Fredag kveld ble det holdt en minnehøytidelighet i Åbos domkirke. Der deltok også Finlands president Sauli Niinist.

Åbo ligger sørvest i Finland og har cirka 177.000 innbyggere. Byen, som på finsk heter Turku, er landets femte største.

Utelukker ikke sammenheng med angrepet i Barcelona

Lørdag ettermiddag ble det klart at Europol bistår i etterforskningen av angrepet i Finland. De vil undersøke om det er noen sammenheng med angrepet i Barcelona, ifølge NTB.

Det er Robin Lardot, leder for Finlands nasjonale sikkerhetstjeneste, som forteller dette, men kommer ikke med flere opplysninger utover at Europol nå er involvert.

Les mer om

 1. Terror
 2. Juha Sipilä
 3. Finland