Prins Henrik lider av demens. Dronning Margrethe ber om at han får ro

Danmarks prins Henriks (83) kognitive svikt er ifølge det danske Rigshospitalet mer alvorlig enn det som er vanlig hos mennesker i hans alder.

Dronning Margrethe og prins Henrik under dronningens 77-årsdag på Marselisborg Slot.

Det danske kongehuset meldte i en pressemelding onsdag at prins Henrik lider av demens.

– I forlengelse av et lengre utredningsforløp og senest en rekke undersøkelser foretatt i løpet av sensommeren, har et spesialistteam ved Rigshospitalet nå konkludert med at Hans Kongelige Høyhet Prins Henrik lider av demens, heter det i pressemeldingen.

Dronning Margrethe ber nå om at hennes ektemann får den ro situasjonen krever.

– Kan endre væremåte og dømmekraft

«Diagnosen innebærer en svekkelse av Prinsens kognitive funksjonsnivå. Omfanget av denne kognitive svikten er ifølge Rigshospitalet større enn forventet for Prinsens alder og kan ledsages av forandringer i væremåte, reaksjonsmønstre, dømmekraft og følelsesliv – og dermed også påvirke samspillet med omverdenen», heter det i pressemeldingen.

Det er ikke sagt noe om hva slags demenssykdom prinsen er rammet av. Men sykdommen medfører at han får færre oppgaver i tiden fremover. Det vil også bli tatt stilling til hva som skal skje med æresverv og lignende.

Prins Henrik ble operert i lysken i juli og var i august igjen innlagt på sykehus på grunn av komplikasjoner etter operasjonen.

Vil ikke gravlegges med kona

Dronning Margrethes ektemann har skapt overskrifter og vakt sterke reaksjoner med sine utfall det siste året.

Blant annet skal prins Henrik ha vært så utilfreds med sin rolle i det danske kongehuset at han har gitt beskjed om at han ikke ønsker å bli begravet sammen med dronning Margrethe.

Beslutningen er et brudd med en mange hundre år gammel tradisjon med at danske regentpar begraves sammen. Danske regenter har siden 1400-tallet blitt begravet i Roskilde domkirke.

Det danske kongehuset opplyser onsdag ifølge dansk TV 2 at ønsket om eget gravsted står ved lag, til tross for prinsens sykdom.

– Prins Henriks sykdom endrer ikke på beslutningen om begravelsen. Det er viktig å holde tingene fra hverandre. Prinsens beslutning er ikke av nyere dato, sier kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby ti kanalen.

Prins Henrik het Henri Marie Jean André greve de Laborde de Monpezat før han i 1964 møtte den daværende kronprinsesse Margrethe. Han var da stasjonert i London for fransk utenrikstjeneste. Paret giftet seg i 1967.


Reiste til Frankrike

Men han skal aldri ha godtatt å kun få tittelen prins.

I 2002 ble det stort oppstyr i Danmark da prins Henrik gikk offentlig ut og klaget over at han alltid følte seg som «nummer tre i det danske hoffet», underforstått at både dronning Margrethe og kronprins Frederik var viktigere enn ham.

Han kunngjorde at han følte seg ydmyket, og trakk seg så tilbake til sin vingård i Sør-Frankrike for en periode.

– De aller fleste mennesker opplever en eller annen gang problemer i ekteskapet, uttalte dronning Margrethe ti år senere.

Hun tok da selvkritikk i en biografi som kom ut i forbindelse med at hun feiret 40 år som dansk monark:

– Jeg ga ikke min mann så mye støtte som jeg skulle. Jeg overså problemet, jeg tenkte ikke godt nok over det, uttalte hun i boken.

Prins Henrik vendte tilbake til Danmark og de to fant tilbake til hverandre.

– Ikke likestilling

I 2013 uttalte han til et fransk magasin at han burde ha tittelen konge.

Siden kvinner som gifter seg med konger, blir dronninger, synes han det bare er rett og rimelig.

– Det er ingen grunn til at ikke jeg skulle være på samme nivå som min kone, sa han ifølge Jyllands-Posten.

Statsministeren føler med kongehuset

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) uttaler i en pressemelding onsdag at de siste månedene ikke har vært lette for kongehuset.

– Det har gjort meg vondt, på samme måte som jeg er sikker på at det også har vært vondt for alle andre som verdsetter kongehusets virke og hele kongefamilien, uttaler Rasmussen.