IAEA-sjef advarer mot atomkrig

  • Faren for atomkrig har aldri vært større, sier sjefen i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei, i et intervju med Der Spiegel.

— En atomkrig vil ramme oss hvis vi ikke blir enige om et nytt system for internasjonal kontroll. Jeg er redd for at kjernefysiske våpen faller i hendene på skruppelløse diktatorer og terrorister. Jeg er også redd for de kjernefysiske arsenalene i demokratiske stater, fordi så lenge disse våpnene finnes, kan det ikke utelukkes at de blir stjålet, sabotert eller gjenstand for ulykker, sier ElBaradei til det tyske magasinet.

IAEA-sjefen er også bekymret for smuglingen av kjernefysisk teknologi, som han mener et svært dyktig nettverk står bak:

— Et svart marked er født, drevet av et meget sofistikert etterretningsnettverk. Ett land lager planene, et annet produserer sentrifugene, som så blir transportert med båt fra et tredje land. Og bestemmelsesstedet kan være hvor som helst, fremholder ElBaradei. Han mener at både Iran og Libya har brukt dette nettverket i utstrakt grad, men vil ikke svare på om det er Pakistan som er utgangspunktet for det svarte atommarkedet.

IAEA-sjefen gjentar også sin bekymring for Nord-Korea, som han mener kan ha en atombombe klar til bruk.

ElBaradei deltar i disse dager på Verdens økonomiske forum i den sveitsiske byen Davos. Lørdag hadde han samtaler med Irans utenriksminister Kamal Kharrazi. Han ba landet om å stanse flere aktiviteter som er knyttet til anriking av uran, en prosess som er nødvendig for å lage atombomber.

(NTB-AFP-Reuters)