Verden

Trump-venn til Aftenposten: – Dere har ingenting å frykte

CLEVELAND (Aftenposten): Allierte land som Norge trenger ikke bekymre seg dersom Donald Trump blir president, sier Stuart Jolly, en av milliardærens fremste pengeinnsamlere i valgkampen. – Se på hva han gjør, ikke hva han sier, sier Jolly til Aftenposten.

Stuart Jolly har samlet inn 14 millioner dollar for Donald Trump hittil i valgkampen. Han mener personen Trump er svært forskjellig fra karakteren fra reality-TV og i valgkampen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Jolly er sliten idet han treffer Aftenposten i en hotellobby utenfor Cleveland. Det har vært travle dager og feststemte netter for mang en Trump-tilhenger denne uken.

– Men jobben er så vidt i gang, sier Jolly med en noe hes latter.

Som politisk direktør for Great America PAC, en av flere organisasjoner som samler inn penger for å fremme Trump som presidentkandidat, jobber Jolly døgnet rundt for å sikre at eiendomsmogulen skal bli USAs neste president.

Foreløpig, anslår han, har organisasjonen samlet inn 14 millioner dollar (120 millioner kroner) – hvorav to tredjedeler er kommet i løpet av juli måned.

 • Slik takket Trump for nominasjonen i natt: – Jeg vil være deres stemme

«La Trump være Trump»

Jolly kjenner Trump godt – også personlig. Som en av de første til å bli ansatt i milliardærens valgkampapparat hadde han blant annet ansvaret for å sikre en seier i New Hampshire – den første delstaten der Trump vant et nominasjonsvalg.

– Vi hadde et enkelt mantra fra første stund: «La Trump være Trump» sier Jolly, som legger til at det uansett ville vært umulig å forme den 70-årige presidentkandidatens væremåte.

Donald Trump vant nominasjonsvalget i New Hampshire 9. februar – hans første seier i valgkampen.

Jolly sluttet i Trump-kampanjen i april for å begynne i jobben som donasjonsinnsamler.

Erna Solberg kritisk til Trump-uttalelser

Mange av Trumps uttalelser i valgkampen har vært svært kontroversielle. Denne uken gjorde han mange allierte, spesielt i Europa, urolige. I et intervju med The New York Times sa han at de baltiske landene ikke nødvendigvis er garantert amerikansk hjelp dersom Russland skulle invadere dem.

De baltiske landene er medlemmer av NATO – og inngår dermed i en allianse der samtlige medlemmer lover å anse et angrep på ett medlem som et angrep på alle.

Trumps uttalelser føyer seg inn i en rekke av NATO-kritiske utsagn basert på ideen om at han mener at andre land ikke bidrar nok til organisasjonens budsjett.

Statsminister Erna Solberg er blant dem som har reagert negativt på Trumps utspill.

– Noen av uttalelsene Donald Trump har hatt i nominasjonskampen, er uttalelser som vi mener ikke er gode når det gjelder samarbeid og synet på NATO, sa Solberg til en av Aftenpostens reportere da hun besøkte New York tidligere denne uken.

Solberg la til at hun tror Trump vil oppføre seg annerledes som president enn hva han gjør i valgkampen.

– Trump blir mindre uforutsigbar enn talene sine

Det er Stuart Jolly enig med henne i.

– Allierte land har ingen grunn til å bekymre seg. Han kommer til å berolige dem dersom behovet for å gjøre det skulle oppstå. Handlinger er viktigere enn ord – se på hva han gjør, ikke hva han sier, er rådet fra Jolly.

Han tror Trump vil være mer forsiktig som president enn som kandidat og at han vil forsøke å unngå å gjøre feil.

– Jeg tror ikke at han kommer til å være like uforutsigbar som hva talene hans har en tendens til å være, sier Jolly og ler høyt.

I løpet av det siste året er han blitt godt kjent med presidentkandidaten. Han mener det er stor forskjell på Donald Trump som privatperson og karakteren velgerne har fått se på realityprogrammer og i løpet av valgkampen.

Resten av valgkampen kommer til å være preget av angrep mot Hillary Clinton, spår Stuart Jolly.

– Han er veldig omsorgsfull, og han lurer alltid på om det er noe han kan gjøre for deg. På landsmøtet nå trakk han meg til side for å si takk for innsatsen. Jeg hadde ikke sett ham siden april, og jeg ble veldig glad for å høre det, sier Jolly.

Clinton-angrep er «lavthengende frukt»

Den tidligere kamphelikopterpiloten blir engasjert når han begynner å fortelle hvorfor han mener at Trump er den rette personen til å bli USAs neste president.

– Han kommer inn utenfra, med ferske øyne og ferske ideer. Folk er luta lei politikere som aldri får ting gjort. De ønsker en person som kan gjøre noe med den nedslitte infrastrukturen, en som kan skape nye arbeidsplasser, en som kan gjenreise USA, sier Jolly.

Men det er ikke Trumps argumenter eller politikk som kommer til å bli avgjørende i denne valgkampen, spår trebarnsfaren, som opprinnelig kommer fra Oklahoma.

– Strategien vår for resten av denne valgkampen er å kjøre hardt på angrepene mot Hillary Clinton. Det er som å plukke lavthengende frukt. Hun er så utrolig lite tillitvekkende, og dermed er det enkelt å angripe henne, sier Stuart Jolly.

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Russland
 3. Nato
 4. Hillary Clinton
 5. Erna Solberg
 6. USA
 7. Europa