Verden

Slik brukte Trump sin første helg som president

Besøkte CIA, kranglet med pressen, avtalte reforhandlinger av NAFTA-avtalen og frøs innføring av alle nye lover.

Trump har i helgen startet arbeidet med å oppfylle noen av løftene han ga i valgkampen, og har blant annet avtalt møter for å starte reforhandlinger av NAFTA-avtalen.
  • Stine Barstad
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Krangelen om hvor mange som egentlig møtte opp for å overvære innsettelsesseremonien dominerte Trumps første helg som president både i pressen og på sosiale medier.

Konfrontasjonen varsler tydelig at Trump ikke kommer til stoppe sin «krig mot pressen» etter at han har tiltrådt som president.

Men den nyslåtte presidenten foretok seg også en rekke ting som avslører hva han kommer til å prioritere høyest i sine første måneder i Det hvite hus.

Her er de 10 av de første tingene Trump-administrasjonen har foretatt seg:

1. Signerte ordre om Obamas helsereform

Noe av det første Trump gjorde etter at han ble innsatt fredag, var å signere en presidentordre som legger grunnlaget for å fjerne Obamas helsereform.

Ordren ber alle instanser tøye regelverket så langt som mulig uten å bryte loven for å «minimere den økonomiske byrden» av Obamacare inntil Trump for endret loven formelt.

  • Her stemte de fleste på Trump. Hvis han innfrir løftet sitt, mister mange av dem helseforsikringen sin.

2. Stoppet Obamas priskutt på boliglånsforsikring

Noe av det siste Obama gjorde før han ga fra seg makten, var å annonsere reduksjon i den årlige premien på forsikring av boliglån garantert av det offentlige. Kuttet ble annonsert 9. januar, og skulle trådt i kraft 27. januar.

Kuttet ville spart boliglånskundene 500 dollar i året i snitt, ifølge CNN Money. Nå er reduksjonen utsatt «på ubestemt tid».

3. Beordret stopp i innføring av alle nye lover og regulering

Fredag kveld signerte Trump også et notat som ber alle offentlige instanser fryse innføringen av nye lover og regler, for å gi administrasjonen tid til å gjennomgå dem.

Dette er et ganske vanlig trekk når en fersk president overtar makten fra et annet parti.

Donald Trump skrøt av hvor mange ganger han hadde vært på forsiden av magasinet Time og fortalte at han hadde en «krig» gående mot media da han besøkte CIA lørdag. En tidligere CIA-sjef reagerte sterkt på temavalgene under Trumps tale, som han mente var selvsentrert og alt for politisert.

4. Besøkte CIA

Lørdag avla Trump CIA et mye omtalt besøk. Besøket vakte oppsikt, fordi Trump under talen sin til de ansatte både brukte mye tid på å angripe pressen, som han mener har konstruert en konflikt mellom ham og de hemmelige tjenestene.

– Jeg er så med dere. Jeg er med dere 1000 prosent, sa Trump.

Han brukte også tid på å snakke om hvor mange som egentlig møtte opp til innsettelsen hans.

Han vakte også oppsikt med en slengbemerkning om Irak. «Vi skulle ha beholdt oljen. Kanskje vi får en ny mulighet,» sa han, ifølge CNN. Det er ikke klart i hvilken sammenheng denne kommentaren falt.

5. Inviterte Israels statsminister Benjamin Netanyahu til Det hvite hus.

Trump ringte søndag Israels statsminister og inviterte ham til Washington i februar.

Pressesjef Sean Spicer sa Trump-administrasjonen fastholder planen om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem på tross av advarslene fra europeiske og arabiske land, men understreket ifølge CNN at «diskusjonene er helt i startfasen».

Ambassadeflyttingen var ifølge Det hvite hus ikke tema under søndagens samtale. Den dreide seg om Iran, Syria og fred mellom Israel og Palestina, ifølge meldinger fra begge hold.

Trump har ansatt svigersønnen Jared Kushner som sin seniorrådgiver. Her er han sammen med kona Ivanka Trump på ball fredag.

6. Fikk klarsignal til å ansette svigersønnen

Justisdepartementet ga Trump klarsignal til å ansette svigersønnen Jared Kushner som sin seniorrådgiver. Ifølge departementet hindrer ikke loven en president i å ansette slekt og venner i Det hvite hus.

7. Annonserte at hans første møte med en utenlandsk leder blir med Theresa May

Storbritannias statsminister Theresa May skal besøke Trump i Det hvite hus førstkommende fredag, melder BBC. May sier til kanalen at de to skal diskutere landenes fremtidige handelsforhold, NATO, og konflikten i Syria.

8. Sa klart fra at han ikke kommer til å offentliggjøre ligningen likevel

Etter først å ha lovet å offentliggjøre ligningen sin, gjorde Trump-administrasjonen det søndag klart at han ikke kom til å holde løftet, «fordi folk ikke bryr seg om det».

Trump blir dermed sammen med Gerald Ford den eneste presidenten siden Nixon som ikke offentliggjør ligningen sin.

Med uttalelsen har Trump-administrasjonen nå hisset på seg Wikileaks, som truer med å offentliggjøre dokumentene om de får tak i dem:

9. Avtalte møter for å reforhandle «tidenes dårligste handelsavtale»

– Vi skal møte Canadas statsminister, og vi skal møte Mexicos president, som jeg kjenner, og vi skal begynne med noen forhandlinger som handler om NAFTA, sa Trump da han talte til ansatte i Det hvite hus på sin andre dag som president.

Dato for møtet med Mexicos president er satt til 31. januar. Møtet med Canadas statsminister skal skje «snart». Trump har snakket med begge to på telefon i løpet av helgen.

10. Trumps kandidat til CIA-sjef gikk tilbake på tortur-uttalelser

Senatet har utsatt innsettelsen av Mike Pompeo som CIA-sjef, blant annet på bakgrunn av bekymringer rundt hans syn på overvåking og andre temaer.

Trump har under valgkampen sagt at han vil gjeninnføre torturmetoden «waterboarding», noe Pompeo under en tidligere høring klart avviste at han ville kunne akseptere.

Men i sine svar på en rekke skriftlige spørsmål er Pompeo ikke lenger like kategorisk, og åpner for å vurdere å endre loven på dette punktet dersom eksperter mener den er «til hinder for å skaffe avgjørende informasjon for å beskytte landet»

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA