Verden

Russland tror de har drept IS-leder al-Baghdadi

Militæret i Russland sier de skal ha drept verdens mest ettersøkte mann, IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, i et luftangrep.

Abu Bakr al-Baghdadi erklærte kalifatet i Raqqa. Nå kan han ha blitt drept i et luftangrep mot et ledermøte i Raqqa. Alle bilder av IS-lederen er fra hans eneste offentlige opptreden, som var i en moské i Mosul i juli 2014.
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Thomas Olsen
  Journalist

Det opplyser russiske medier fredag.

– Lederen for terroristgruppen IS, Ibrahim Abu Bakr al-Baghdadi, er drept i et russisk flyangrep i Syria, sa det russiske forsvarsdepartementet fredag. Russerne understrekte at dette var foreløpig informasjon.

Bombet IS-toppmøte

I slutten av mai angrep russisk Sukhoi Su-35 og Su-34 den sørlige delen Raqqa, hvor flere IS-ledere var samlet til et møte. Det russiske flyangrepet skal ha funnet sted 28. mai.

– Ifølge informasjonen vi har fått, som blir verifisert gjennom flere kilder, så var IS-lederen al-Baghdadi til stede på møtet og ble drept i angrepet, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Møtet som russerne bombet, skal ha vært en samling i «Det militære råd» til IS, skriver det russiske forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Tilsammen 30 IS-kommandører og 300 krigere som fungerte som livvakter skal ha vært til stede på møtet.

I 2015 skrev vi historien om al-Baghdadi i denne saken.

Dette bildet av Abu Bakr al-Baghdadi ble brukt i amerikanske myndigheters etterlysning av IS-lederen i 2014.
 • USA-støttet milits stadig nærmer seg bymurene rundt gamlebyen: IS-krigere i desperat kamp for å beholde kontroll over Raqqa
Dette visum-bildet av Abu Bakr al-Baghdadi ble offentliggjort av Irakiske myndigheter i 2014.

Er blitt «drept» mange ganger

Abu Bakr al-Baghdadi og jihadistgruppen Den islamske staten (IS) erklærte at de hadde opprettet et kalifat i Syria og Irak i juni 2014 og at alle muslimer nå måtte adlyde Baghdadi.

Det har tidligere kommer en rekke meldinger om at IS-lederen skal ha blitt drept.

Påstandene om at IS-lederen ble drept ble sist fremmet i statlig syrisk TV, skrev britiske Daily Mail 11. juni.

Da ble nyhetene imidlertid mottatt med stor skepsis. Abu Bakr al-Baghdadi er blir rapportert drept en rekke ganger opp gjennom årene, men hver gang har det vist seg å være feil.

Syrerne hevdet i imidlertid at IS-lederen ble drept 10. juni, altså på et mye senere tidspunkt enn da det russiske flyangrepet fant sted.

– Tynn og skrøpelig

Al-Baghdadi skal ifølge vestlig etterretning ha oppholdt seg mye i byen Baaj i det nordvestlige Irak de siste to årene, skriver The Guardian.

Baaj er nå imidlertid blitt erobret av sjiamuslimske militser.

Kilder forteller til avisen at han sist ble sett i al-Abu Kamal, rett over grensen i Syria, tidligere i år.

Han skal da ha fremstått som tynn og skrøpelig. Verdens mest ettersøkte mann skal ha reist sammen med livvakter i en konvoi med fire biler. Han viste seg kun offentlig i noen minutter, før han ble kjørt bort av sikkerhetsvaktene sine.

Russerne: Avslørt av droner

Ifølge russerne var angrepet rettet mot en kommandopost til IS i en sørlig forstad av Raqqa. Ved hjelp av en drone oppdaget de russiske militære at en stor gruppe IS-soldater samlet seg.

Flyangrepet skal ha vart i ti minutter mellom kl. 00.35 og 00.45 natt til 28. mai.

At russerne først over to uker senere går ut med disse opplysningene, kan tyde på at russerne først ikke var klar over at IS-lederen var til stede på møtet – men valgte å angripe på grunn av dronebilder som viste at det befant seg soldater og kjøretøy på kommandoposten.

I en pressemelding fra det russiske forsvarsdepartementet navngis også flere andre IS-ledere som skal ha blitt drept i angrepet:

 • IS-sjefene som kontrollerte området mellom Raqqa og Suhne, «emirene» Abu al-Hajji al-Masri og Ibrahim al-Nayef al-Hajj.
 • Sikkerhetssjef i IS Suleiman al-Shayah.

Triumf for Putins Syria

Dersom IS-sjefen er drept av russerne, vil dette være en stor triumf for Russlands president Vladimir Putin og hans Syria-operasjon.

USAs koalisjon har lenge prøvd å gjøre det samme, uten å lykkes.

Første del av Russlands Syria-operasjonen viste at russerne først og fremst angrep opprørsgrupper som truet Assad-regimet. Fra vestlig hold ble Russland anklaget for ikke å gjøre nok i kampen mot IS, men utelukkende forsvare Assad.

 1. Les også

  Russland beskylder USA-støttede styrker for å la IS slippe unna i Raqqa

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  Kilder til Aftenposten: MDG-lederen trekker seg

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5