Verden

Nå går strømmen av migranter både inn og ut av Sverige

DANMARK/SVERIGE (Aftenposten): En uke etter at Sverige innførte grensekontroll, avvises 50 migranter daglig. Andre drar frivillig fordi de er sjokkert over forholdene i det de trodde var Europas beste asylland.

Her på Københavns hovedbanegård møtes migranter som flykter i helt ulike retninger. Noen har gitt opp Tyskland, andre har gitt opp Sverige. Foto: Markus Redvall

 • Mona W. Claussen
  Journalist

Aftenpostens medarbeider Mona W. Claussen Foto: Markus Redvall

Det er rått og kaldt på Københavns sentralstasjon denne november-dagen. På en av perrongene står folk i klynger og skutter seg mot vinden. Dette stedet er blitt et krysningspunkt der håp møter skuffelse og migrantene reiser i stikk motsatte retninger.Togene fra Sverige bringer med seg personer som er stoppet av grensekontrollørene i Malmö. De har hatt kurs for Norge eller Finland. Nå er de sendt i retur til den danske hovedstaden.

Psykolog Anne Mette Schönfeldt har jobbet på perrongene i København i flere uker. Foto: Markus Redvall

— Endel av dem virker helt tomme. Livsgnisten er borte. Nylig tilkalte vi politiet. En syrisk mann som hadde måttet oppgi håpet om å gjenforenes med familien sin i Finland, ville ta livet av seg ved å kaste seg foran et tog, sier psykologen Anne Mette Schönfeldt, som jobber frivillig på perrongen.Fra Sverige kommer også et ukjent antall migranter som går under det svenske politiets radar. De returnerer frivillig fordi de er sjokkert og skuffet over forholdene i dette som skulle være Europas beste asylland.

«Sweden no good»

Hver tredje svenske lokalpolitiker rapporterer at kommunen deres ikke lenger klarer å ta imot flyktninger på en god måte.

Endel løsninger er provisoriske: I Malmö tilbringer asylsøkere natten i uisolerte telt ved registreringssenteret. Noen rømmer ved å klatre over det høye metallgjerdet som omkranser anlegget.

I Göteborg slår Migrationsverkets ansatte alarm. De er fullstendig utslitt, sier tillitsvalgte.

 • Seks påstander om migrantene: Hva er fakta og hva er oppspinn?
 • Sverige er forferdelig. Vi vil til Tyskland, sier en syrisk mann med kone og et lite barn. De har delt et trangt soverom med fremmede mennesker og fått altfor lite å spise, forteller de.

To tenåringer fra Afghanistan sier det samme: - Sweden no good. Sverige er ikke bra. Vi vil til Tyskland.

Migrasjonsminister Morgan Johansson slo det fast 5. november: - Nye asylsøkere risikerer å måtte sove under åpen himmel.

«Germany terrible»

Men så langt har ikke grensekontroll og advarsler påvirket antallet nye asylsøkere i Sverige. Alternativet er verre, mener endel av dem Aftenposten møter på Københavns hovedbanegård.

 • Germany terrible, sier en syrisk kvinne som venter på nordgående tog. Hun er omhyggelig sminket, men virker utmattet og syk og sliter med å holde seg oppreist.

— Tyskland er forferdelig. Kaos. Altfor mye folk. Jeg vil til Sverige, sier hun.

Sjøveien blokkert

Til København kommer også de mange som har oppdaget at sjøveien mellom Tyskland og Sverige nå er blokkert for alle som ikke har gyldig ID. De slippes ikke lenger om bord i fergene som går fra Kiel og Rostock.

I forrige uke hadde Rostock 14 sovesaler der migranter overnattet. Fra én dag til en annen ble 12 av salene stengt. Migrantene hadde forlatt byen og satt kurs mot København.

Også på den andre siden av sjøen, i skånske Trelleborg, er situasjonen totalt forandret.

Artikkelen fortsetter under bildet

Caroline Andersson og Rebecca Martinsson har tatt imot 70 - 120 enslige mindreårige asylsøkere pr. dag her på registreringskontoret i Trelleborg. Dagen etter at grensekontrollen ble innført, kom ingen. Fergeselskapene driver streng ID-kontroll på tysk side. Foto: Markus Redvall

Siden 22. september har Rostock-fergene forsynt småbyen med 4000 enslige mindreårige. Over 20 boligløsninger er etablert og lassevis av baguetter levert til senteret som har registrert personalia på 60 — 120 sultne og trette ungdommer pr. dag.- Men i dag ... ja, du ser jo selv. Det er ingen her, sier saksbehandleren Caroline Andersson.

Sorg og sinne i Malmö

I Malmö har grensekontrollen pågått i en uke. Det lokale politiet er forsterket med 100 kolleger fra andre deler av landet. Arbeidet er krevende, forteller politiets pressetalskvinne Ewa-Gun Westford.

— Mange av dem vi henter ut av togene, er veldig lei seg. Noen er sinte. Endel legger på sprang langs perrongen og prøver å komme seg unna. Vi forsøker å hindre ulykker, sier hun.

Flyktninger og andre migranter hentes ut av togene i Malmö. Foto: Markus Redvall

De første dagene klarte endel migranter å unngå kontrollørene ved å gjemme seg på togenes toaletter.— Nå kan de ikke det lenger, vi samarbeider med togpersonale som kan åpne dørene, sier Westford.

Antallet avviste migranter kommer til å øke, regner hun med, nå som politiet styrkes.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Danmark
 3. Sverige

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 2. VERDEN

  Asylsøkere kom seg inn i Sverige over «Broen»

 3. VERDEN

  Grensegjerdene reiser seg igjen midt i Europa. Det grenseløse EU er i ferd med å dø.

 4. VERDEN

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 5. VERDEN

  Svenskene reagerer på lange koronakøer over broen

 6. DEBATT

  Er passfriheten i Norden truet? | Sonja Mandt og Michael Tetzschner