Verden

Fransk opprørspoliti bruker tåregass mot flyktninger

Mer enn 200 flyktninger ble møtt med kjemikalier i Eurotunnelen i natt. Samtidig kritiserer den svenske justis- og migrasjonsministeren britiske myndigheter for situasjonen.

Fredag ble det enighet mellom britenes statsminister David Cameron og Frankrikes president Francois Hollande om ekstra personell og kontroll på den franske siden av tunnelen.
  • Kamilla Amundsen Willix

Natt til mandag ble det igjen sammenstøt mellom opprørspoliti og flyktninger, da 200 personer brøt ned flere av gjerdene som er satt opp ved tunnelens inngang. Fransk opprørspoliti forsøkte å fjerne migrantene ved å spraye kjemikalier på dem, melder Al Jazeera.

I løpet av sommermånedene har situasjonen på den franske siden av den engelske kanal tilspisset seg. Eurotunnelen trygler om mer hjelp etter at 37. 000 mennesker er blitt stanset i forsøket på å ta seg inn på Eurotunnelens område så langt i år.

— Helt fryktelige forhold

Aftenposten har tidligere skrevet om hvordan mange av flyktningene som oppholder seg i havnebyen Calais, hver natt forsøker å ta seg over til britisk fastland gjennom den undersjøiske tunnelen.

Les også

Tusenvis stoppes i forsøk på å ta seg over til Storbritannia

Al Jazeeras' journalist Charles Stratford er mandag på stedet, og melder at forholdene i de midlertidige teltleirene som flyktningene samler seg i, og som kalles for «The Jungle», nå er «helt fryktelig».

— Når du spør dem om hvorfor det er så viktig å komme seg til Storbritannia, sier alle det samme. De deler en oppfatning om at innvandringspolitikken der gjør det lettere å få seg jobb og at lønningene er bedre. Samtidig uttrykker flyktningene et ønske om å være en del av en engelsktalende kultur, sier Stratford videre.

Svensk minister kritiserer briter og franskmenn

I radioprogrammet på BBC Radio 4 kritiserer den svenske justis- og migrasjonsminister Morgan Johansson britiske og franske myndigheter. Svensken mener det er uriktig av britenes statsminister David Cameron å bruke betegnelsen «ulovlig» om asylsøkere som ikke har vært gjennom asylprosessen.

Videre mener han hverken Frankrike eller Storbritannia har lykkes i å håndtere situasjonen.

- Jeg hører hva Cameron sier om illegale innvandrere. Jeg tror han spiller på strenger og ønsker å skape splittelse mellom mennesker. Det er ikke konstruktivt, sier svensken videre.

Johansson oppfordrer myndighetene til å ta imot flere asylsøkere, og at det er en «fundamental menneskerett» å søke om asyl. Oppfordringen går også til resten av EU-samarbeidet og dets 28 medlemmer.

Sverige gir permanent oppholdstillatelse til alle flyktninger fra Syria.

10 personer mistet livet siden juni

Innbyggere i britiske Folkestone samlet seg i helgen under bannerene «Stopp tunneldøden».

Situasjonen har skapt store sikkerhetsutfordringer den siste tiden. På britiske side av tunnelen har politiet stengt motorveien M20 i lange perioder, noe som har skapt forsinkelser for person— og godstrafikk på veiene. Ifølge tungtransportforeningen Freight Transport Association (FTA) har trafikken blitt stanset flere ganger i over ti timer av gangen.

Samtidig har flere flyktninger mistet livet i forsøke på å krysse kanalen til vanns, eller ved å gjemme seg på lastebiler, personbiler og tog gjennom tunnelen. Bare siden juni har 10 personer mistet livet.

Ministre: - De flykter for økonomisk vinning

I gårsdagens utgave av The Sunday Telegraph ber den britiske innenriksministeren Therese May og hennes franske kollega Bernard Cazeneuve om at resten av EU-landene bidrar i arbeidet med å bekjempe den «globale migrasjonskrisen».

- De som flykter fra Afrika for økonomisk vinning i Europa, har urealistiske ideer om hva vi kan tilby, skriver de to ministrene.

Fredag ble det enighet mellom Cameron og Frankrikes president Francois Hollande om ekstra personell og kontroll på den franske siden av tunnelen.

Storbritannia er ikke med i Schengen-samarbeidet, som gjør at man ikke kan ta seg fritt over grensen slik man kan i resten av Europa.

Flesteparten av flyktningene som forsøker seg på den potensielt livsfarlige krysningen er unge menn fra Sudan, Eritrea og Afghanistan. Den blodige borgerkrigen i Syria og den ustabile situasjonen i nabolandene har også ført til at flere av flyktningene kommer derfra.

Har du et par minutter ekstra? Da kan jeg anbefale disse artiklene:

Les også

  1. Uken da en løve fra Zimbabwe ble den store nyhetssaken

  2. Vil ikke nekte utøvere å uttale seg om menneskerettigheter

  3. Gatebarna overrasket alle - drar hjem med medalje