Verden

Russland skal ha bombet USA-trente soldater i Syria

ISTANBUL (Aftenposten): Russiske krigsfly skal ha bombet en leir drevet av opprørere som har blitt trent av amerikanske CIA, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Røyk stiger etter et luftangrep i byen Talbiseh i Homs-provinsen, vest i Syria, onsdag, 30. september 2015. Russerne gjennomførte luftangrep i Syria for første gang på onsdag, rettet mot hva Moskva sier er IS-stillinger.
  • Silje Rønning Kampesæter
    Silje Rønning Kampesæter

Soldatene skal være en del av millionprogrammet i regi av USA og er rettet mot å støtte grupper som er imot både den selverklærte Islamske stat og Assad.

Hassan Haj Ali, lederen av CIA-støttede Liwa Suqour al-Jabal opprørsgruppe – som er en del av Den frie syriske hær – sier til nyhetsbyrået Reuters at russiske fly slapp rundt 20 raketter i to omganger på deres base i Idlib-provinsen. Gruppen er én av minst tre utenlandske-støttede FSA-fraksjoner som sier at de hadde blitt truffet av russerne de to siste dagene.

Hans krigere skal ha blitt trent av CIA i Qatar og Saudi-Arabia.

Russland avviser anklagene

Lederen for Senatets forsvarskomité, John McCain, sa også til CNN torsdag at russiske luftangrep ble rettet mot en USA-støttet opprørsgruppe i Syria som har fått trening av CIA.

– Jeg kan absolutt bekrefte at det var angrep mot Den frie syriske hær Den frie syriske hær (FSA), som har fått våpen og opplæring av CIA, fordi vi har snakket med folk der, sa McCain til CNN.

På en pressekonferanse i FN-hovedkvarteret i New York torsdag avviste Lavrov at russiske angrep har rammet opprørere tilknyttet FSA og understreket at «Russland og USA står likt» i synet på at angrepene må rettes mot mål som Den islamske staten (IS), Nusrafronten og andre militante ekstremistgrupper.

USA og Russland i møte

Medlemmer av Sivilforsvaret - også kalt De hvite hjelmene - slukker flammene på et militært kjøretøy i brann på en base kontrollert av opprørskrigerne fra Ahrar al-Sham-bevegelsen. Ifølge aktivister skal basen ha blitt utsatt for russiske luftangrep på den sørlige landsbygda i Idlib, Syria 1. oktober.

USA og Russland innledet tidligere på torsdagen samtaler via videolink med mål om holde sine lands fly unna hverandre i syrisk luftrom. Det er det første av flere planlagte møter og formålet med samtalene er å sørge for at amerikanske og russiske fly ikke støter på hverandre i syrisk luftrom.Torsdagens møte varte i rundt én time, opplyste talsmann for Det hvite hus Josh Earnest torsdag kveld.

Det har vært mange spekulasjoner om hvem Russland egentlig bomber i Syria. Du kan lese mer om det i saken — Alle i Syria kjemper mot terrorister, men de er uenige om hvem teroristene er.

Amerikansk millionprogram

Det amerikanske programmet går ut på å trene medlemmer fra Divisjon 30 i FSA til å kjempe mot IS og Assad. Programmet er nå blitt stoppet opp etter at Pentagon i forrige uke innrømmet at en gruppe på rundt 70 krigere har gitt utstyr og ammunisjon til Nusrafronten — al-Qaidas fløy i Syria - i bytte mot trygg passasje.

– Mens vi revurderer programmet, har vi tatt en pause i å bringe nye rekrutter fra Syria. Vi fortsetter å gi støtte til de nåværende bakkestyrkene og å trene gruppene som allerede omfattes av programmet, sa pressetalsmann Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Møtt kritikk

Det har vært flere hendelser i tillegg til den siste, som for øyeblikket kan se ut til å ha satt spikeren i kisten for programmet. Tidligere i år ble programmets første rekrutter angrepet av Nusrafronten, og i september ble prislappen på prosjektet på 500 millioner dollar kjent. Samtidig skal få av de trente opprørerne være operative.

I dette bildet fra 19. desember 2006 håndhilser og smiler Vladimir Putin og hans syriske kollega Bashar al-Assad i Moskvas Kreml.

Putin benyttet muligheten til å rettet et spark mot den amerikanske innsatsen mot IS i sitt intervju med CBS søndag 27. september.– Så få som fire-fem personer bærer faktisk våpen, resten har desertert med de amerikanske våpnene og sluttet seg til IS, sa den russiske presidenten om treningsprogrammet.

Hevder Iran har sendt bakketropper

Russlandstilstedeværelse kompliserer det som allerede er en kaotisk konflikt i et land med mange internasjonale støttespillere. Torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at flere hundre iranske soldater har ankommet Syria og planlegger å delta i en bakkeoffensiv sammen med Hizbollah-militsen. Nyhetsbyrået bruker to libanesiske kilder, men meldingene har ikke blitt bekreftet fra Teheran.

Forsker Dina Esfandiary ved Centre for Science and Security Studies ved King's College er svært skeptisk til disse påstandene.

— Bakkestyrker referer gjerne til et lands hær, og Iran har ikke sendt hæren sin ut av landet siden Iran-Irak-krigen, sier hun.

- Ville gått inn i Irak først

Hun tror også at Syria ikke ville kommet først, dersom det var snakk om å utplasse bakkestyrker.

— Irak ville kommet først fordi de er en nabostat og de deler grense og har flere viktige handelsruter mellom seg. Hvis IS er sterke der, kan de komme over og lage trøbbel, sier hun.

Samtidig legger hun til at Iran har gjort ting som ikke gir mening tidligere og åpner dermed opp for at medlingene er sanne.

Det er kjent at Iran hjelper Syria både økonomisk og militært. IRGC (Iranian Revolutionary Guard Corps) er en gren av Irans hær og har hatt både rådgivere og annet militært personell på bakken i Syria, men Esfandiary mener dette er noe helt annet enn å sende inn flere hundre bakkesoldater.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebookog Twitter.

Les også

  1. Russiske fly på nye bombetokt i Syria

  2. Professor: Alle i Syria kjemper mot terrorister, men de er uenige om hvem terroristene er

  3. Lavrov: Vi angriper bare terrormål i Syria