Verden

Motstanderne raser mot fordeling av asylsøkere

Representanter fra EU-landene som stemte mot vedtaket om asylsøkere tirsdag kveld, er ikke sparsomme med kritikken av beslutningen.Slovakia varsler at de vil gå til EU-domstolen for å stanse fordelingen.

Ungarns innenriksminister Sandor Pinter (til venstre) i samtale med sine kolleger fra heholdsvis Frankrike og Belgia i går. Ungarn har vært en av de sterkeste motstandere mot EUs fordelingsplan.
  • Ntb

Romania, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn stemte alle mot fordelingen, men blir nå tvunget til å ta imot et antall asylsøkere fra Hellas og Italia. Det får toppolitikere i landene til å se rødt.

Bakgrunn:

  • Dette er landene som kan stoppe en flyktningavtale
  • EU tvinger gjennom fordelingen av 120.000 flyktninger
    – Bare framtiden kan vise hvilken tabbe dette var, tordnet Tsjekkias president Milos Zeman ifølgeBBC.

– Vi vil veldig snart innse at keiseren ikke har klær. Dette var et nederlag for sunn fornuft, fulgte hans innenriksminister Milan Chovanec opp.

Varsler rettssak

Slovakias statsminister Robert Fico er blant dem som går hardt ut mot beslutningen. «Vi vil ikke respektere dette diktatet fra majoriteten», sa han. Regjeringen varlsler at de vil ta saken til EU-domstolen.

– Vi vil gå i to retninger. For det første vil vi reise sak i domstolen i Luxembourg (EU-domstolen). For det andre vil vi ikke iverksette innenriksministrenes avgjørelse, uttalte Fico.

Saken fortsetter under grafikken

I Latvia, et land som stemte for fordelingen av de 120.000 flyktningene og migrantene, marsjerte hundrevis av folk i gatene i protest mot vedtaket som ble gjort i EUs innenriks— og justisministermøte i Brussel.

Ungarns regjering sier i en kort uttalelse at landet vil respektere tirsdagens avgjørelse.

I EU-kommisjonens oversikt over fordeling av de første 66.000 asylsøkerne, skal Romania ta imot 2.475, Tsjekkia 1.591, Ungarn 1.294 og Slovakia 802 asylsøkere.

Kommisjonen advarer mot regelbrudd

EU-kommisjonen varsler at 19 medlemsland, deriblant Tyskland og Frankrike, risikerer sanksjoner fordi de ikke har innført regler for hvordan de vil håndtere de mange asylsøkerne.

– Det er på tide at medlemslandene trapper opp og gjør det som trengs, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans idet EU-ledere samlet seg til et krisemøte i Brussel onsdag.

I enkelte land er motstanden mot å ta imot flyktninger større enn andre. I går var det flere hundre latviere som demonstrerte i protest mot at Latvia skal ta imot 776 flyktninger.

Les også

  1. Obama og Merkel snakket om flyktningkrisen

  2. Et døgn med Europas migrantkrise: Slik ser den ut

  3. Her har flyktningdugnaden startet