Verden

Donald Trump: – Afroamerikanere har aldri hatt det verre enn i dag

– Han ser ikke ut til å ha fått med seg timen der de underviste om slaveriet, kvitterer president Obama. Etter en uke med nye politidrap og opptøyer er rasespørsmålet igjen blitt et hett tema i den amerikanske valgkampen.

Presidentkandidat Donald Trump deltok onsdag på et valgkampmøte med den tidligere boksepromotoren Don King. Trump har de siste ukene brukt mye krefter på å nå ut til afroamerikanske velgere. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Rasende demonstranter ramponerte en politibil, kastet flasker på politifolk og satte fyr på søppel og pappkasser for å blokkere trafikken på en motorvei i Charlotte, North Carolina natt til onsdag.

12 politifolk ble skadet i opptøyene, som oppsto etter at det ble kjent at politiet i byen hadde skutt og drept afroamerikanske Keith Lamont Scott tidligere på dagen.

Scott hadde en pistol i hånden da han ble skutt, ifølge byens politisjef, men flere av demonstrantene i Charlotte fastholdt at Scott var ubevæpnet.

 • Slik var opptøyene i Charlotte den første natten: Lokalbefolkningen raser etter politiskyting - flere politibetjenter skadet

842 mennesker drept av politiet siden nyttår

Opptøyene i Charlotte kommer i kjølvannet av drapet på Terence Crutcher (40), en annen svart mann som ble skutt og drept av politiet. Crutcher, som var svart, var ubevæpnet da han ble skutt på en landevei der bilen hans hadde fått motorstopp.

En video av hendelsen gir ingen umiddelbare forklaringer på hvorfor politiet valgte å skyte ham.

12 politifolk ble skadet under opptøyene i Charlotte natt til onsdag. Foto: Jeff Siner / AP / NTB Scanpix

Les også

Her kan du lese mer om Terence Crutcher (40). Han hadde hendene i været. Så ble han skutt og drept av politiet.

842 mennesker er blitt drept av politiet i USA hittil i år, ifølge nettsiden killedbypolice.net. Svarte innbyggere har rundt 2,5 ganger større sannsynlighet for å bli skutt av politiet enn hva hvite innbyggere har, ifølge en omfattende analyse utført av The Washington Post i sommer.

Det betente spørsmålet om afroamerikanernes posisjon i USA er igjen blitt et tema i den amerikanske valgkampen. Drapet på Crutcher og opptøyene i Charlotte gjør det svært sannsynlig at rasespørsmålet blir sentralt når presidentkandidatene Hillary Clinton og Donald Trump møtes til TV-debatt i New York på mandag.

Trump: Situasjonen er "tragisk"

Begge kandidatene har allerede engasjert seg i spørsmålet de siste dagene. I en melding på Twitter onsdag morgen skriver Trump at situasjonen i Tulsa og Charlotte er «tragisk» og at han håper amerikanerne kan forenes igjen.

Clinton har også vært ute i sosiale medier og i eposter til tilhengerne sine. Hun tar, i langt større grad enn Trump, et kritisk standpunkt til behandlingen av afroamerikanske innbyggere i USA.

Trump, som forsøker å tekkes både hvite nasjonalister og den afroamerikanske befolkningen, er blitt kritisert av flere fremtredende svarte amerikanere som lite nyansert i sin fremstilling av raseproblematikken i USA.

Blant annet har Trump fått mye kjeft for sitt utspill om at afroamerikanske velgere «ikke har noe å tape» på å stemme på ham.

– Verre i bykjernene enn i Afghanistan

Kritikken ble ikke mindre da Trump, i en tale til et hovedsakelig hvitt publikum i Kenansville, North Carolina på tirsdag, hevdet at svarte amerikanere i amerikanske storbyer har det verre enn på noe tidspunkt i USAs historie.

– Vi må bygge om bykjernene våre fordi våre afroamerikanske befolkningsgrupper er i dårligere stand enn de noensinne har vært. Noensinne. Noensinne. Noensinne, sa Trump, og la til:

– Se på bykjernene. Du får ingen utdanning, ingen jobb, du blir skutt bare du går langs gaten. Steder som Afghanistan er tryggere enn bykjernene våre.

President Obama var blant de mange som reagerte på at Trump mener at svarte amerikanere i bykjernene aldri har hatt det verre enn i dag.

– Han ser ikke ut til å ha fått med seg timen der de snakket om slaveriet eller Jim Crow (rasediskriminerende lover, journ.anm.), sa en lett humrende Obama.

Det er uklart hva Trump baserer Afghanistan-referansen sin på. Ifølge FN ble 5166 sivile personer drept eller alvorlig skadet i det krigsherjede landet i løpet av årets første seks måneder – det høyeste tallet siden 2009.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Politiet
 3. Rasisme
 4. USA
 5. USA-valg 2016
 6. Hillary Clinton
 7. Afghanistan