Verden

FN vil granske Dutertes narkokrig

FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser vil granske krigen som president Rodrigo Duterte fører mot narkotika. Over 3.000 er blitt drept siden han kom til makten.

Filippinenes president Rodrigo Duterte, som i forrige uke viste EU langfingeren, åpner for at FN kan få granske påståtte utenomrettslige henrettelser på over 3.000 antatte kriminelle. LEAN DAVAL JR / X03848

 • NTB

– Jeg ønsker velkommen meldingene via mediene om at Filippinenes president og regjering vil invitere et FN-panel til å granske påståtte utenomrettslige henrettelser, sier Agnes Callamard, som nå venter på en formell invitasjon.

I forrige uke sa Duterte i en tale at han inviterer eksperter fra EU og FN til å granske hvordan over 3.000 påstått kriminelle er blitt drept i hans krig mot narkotika siden han overtok som president i juni.

Duterte lovet i valgkampen å drepe 100.000 kriminelle, et utsagn han har høstet skarp internasjonal kritikk for. Duterte slo først hardt tilbake og omtalte FNs generalsekretær Ban Ki-moon for «en tosk», og han har kalt USAs president Barack Obama for «en horesønn».

Over 3.000 mennesker er drept siden president Rodrigo Duterte innledet sin omstridte kamp mot kriminelle på Filippinene. EZRA ACAYAN / X03540

Pave Frans er også utpekt til «horesønn» av den 71 år gamle presidenten, mens USAs ambassadør til Filippinene har blitt kalt «homo-ambassadør». I et fjernsynsintervju viste Duterte langfingeren til EU og sa «fuck you». I forrige uke ble Ban omtalt som «djevelen».

Callamard, som i sommer anklaget Duterte for brudd på folkeretten, sier hun kommer til å stille som betingelser for en gransking at dem hun ønsker å snakke med, ikke utsettes for straff.

 1. Les også

  Duterte truer med å banne i møte med Obama

 2. Les også

  Filippinenes brutale kamp mot narkotika: Hver natt blir mistenkte henrettet uten lov og dom

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. FN
 2. Filippinene

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Filippinenes president ber Obama dra til helvete

 2. VERDEN

  Duterte kalte Obama horunge, lei seg for at det lød som et personlig angrep

 3. VERDEN

  Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika

 4. VERDEN

  Duterte truer med å drepe alle korrupte politifolk

 5. KULTUR

  Filippinenes narkokrig blir Netflix-serie

 6. VERDEN

  Trump om Duterte: – Vi har et storartet forhold. Dette har vært veldig vellykket.