Verden

Flyktningene nekter å la seg stanse av Ungarns piggtrådgjerde

SZEGED/HORGOS (Aftenposten): I skogområdene på grensen til Ungarn legger flyktningene slagplanen som skal få dem usett inn i attraktive Schengen.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– I går klarte vi det nesten, men akkurat da vi skulle krabbe under piggtråden, begynte et barn å skrike. Plutselig slo politiet på den andre siden av grensen på lysene. Vi hadde mislykkes. Igjen.

Aftenposten på grensen til Ungarn: Marthe Christensen og Øystein Kløvstad Langberg

Syriske Muhammad Hayek (26) sitter på en sovepose i skyggen av et tre snaut en kilometer fra grensen til Ungarn. Han har kun fått noen timers søvn etter nattens strabaser. – Akkurat nå vet vi ikke helt hva vi skal gjøre, sier Hayek.

Gruppe på gruppe med flyktninger vandrer forbi på togskinnene noen meter bortenfor. Skinnene leder rett til Schengen-landet Ungarn, men også rett i fanget på ungarsk grensepoliti.

Hvorfor kommer det så mange flyktninger akkurat nå? Les her:

Les også

Fire årsaker til at Europa opplever en kraftig økning i antall migranter og flyktninger.

Mange av dem Aftenposten møter, ønsker å komme seg inn i Schengen uten å bli oppdaget. På den måten kan de søke asyl i det landet de foretrekker. De færreste har Ungarn øverst på ønskelisten.

Muhammad Hayek (t.h.) har fått tips om en ny fluktrute inn til Ungarn. Diskusjonene om veivalg går hett for deg. I flere dager har familien forsøkt å komme seg usett inn i Schengen.

– Jeg drømmer om å reise til Skandinavia eller Nederland. Gir jeg fingeravtrykket mitt i Ungarn, er jeg redd jeg bare vil bli sendt tilbake dit, sier Hayek.

Flere tusen hver dag

Tallet på migranter som daglig krysser grensen til Ungarn, er økt kraftig de siste månedene. Onsdag ble det meldt at over 3200 personer krysset grensen på én dag – av dem 700 barn.

Uansett hvor høye murer land bygger, vil flyktninger komme seg inn

For å få kontroll med strømmen har regjeringen i Ungarn gått til det omstridte skritt å bygge et 175 kilometer langt gjerde langs grensen. Mandag skal det etter planen vært ferdig, men mange steder består gjerdet foreløpig kun av jernstolper med ruller av piggtråd på. Da Aftenposten var på grensen torsdag ettermiddag, løp det stadig flyktninger ut fra utvidede åpninger i piggtråden.

 • Omfanget av flyktningstrømmen forklart med tall: Antallet som er kommet over Middelhavet, tilsvarer 152 norske kommuner
  De fleste flyktningene vi møter i Serbia, har hørt om gjerdet, men få syntes å la seg påvirke.

– Klippe, klippe, klippe, sier Jawad Rashidi (37), mens han gjør håndbevegelser og smiler.

Afghaneren hviler ut i en nedlagt mursteinsfabrikk ved grensen etter noen tøffe dager i den serbiske sommerheten.

– Uansett hvor høye murer land bygger, vil flyktninger komme seg inn. Akkurat nå vet ikke jeg hvordan jeg skal krysse grensen til Ungarn, men det er alltids noen man kan spørre, sier Rashidi.

Les også:

Les også

Færre fra Balkan flykter gjennom Ungarn, men flere fra andre land

Han forteller at han tidligere har jobbet som sjåfør for NATO og FN i Afghanistan, og at Taliban nå er etter ham.

– Jeg vil gjerne jobbe som bussjåfør igjen. Jeg er god til det, men akkurat nå tør jeg ikke drømme. Jeg er sliten og har høyt blodtrykk. Nå handler det om å komme frem, sier han.

Denne familien fra Syria var i går på vei de siste kilometerne mot grensen til Ungarn. Som mange flyktninger, ønsket de ikke å stå frem med navn i avisen av frykt for at de kan ødelegge for dem senere.

Vil prøve til de kommer inn

I tillegg til å bygge grensegjerdet planlegger Ungarn å styrke grensekontrollen med helikoptre og hundepatruljer — og å sette inn ytterligere 2100 politifolk og militære. Syriske Hayek fra Damaskus lar seg imidlertid ikke skremme.

– Vi er fra Syria, vi gir aldri opp. Vi vil prøve igjen og igjen til vi kommer inn. Om det hadde vært piggtråd på hver eneste vei vi har krysset, ville jeg ikke snudd og reist tilbake.

– Alt jeg vil, er å få et normalt liv med en jobb og en familie. Jeg kan ikke leve som dette, på gaten.

Under intervjuet med Aftenposten har noen familiemedlemmer fått kontakt med en onkel i Nederland. Han har funnet en mulig ny fluktrute inn til Ungarn.

Syrerne pakker sammen de få tingene de har og forsvinner innover i skogen. Ferden mot et nytt liv fortsetter.

Interessert i nyheter om Europa? Følg korrespondenten på Facebook.

Les også

 1. Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter

 2. 71 flyktninger funnet døde i lastebil i Østerrike

 3. Det norske folk sier klart ja til Syria-flyktningene