Verden

California vil ha flere med på sin grønne bølge

PARIS (Aftenposten): California har ledet klimavei i USA. Nå håper de å få mange flere stater med seg.

Pismo Beach mellom San Francisco og Los Angeles i California vil som mange andre strender bli kraftig endret om havet stiger mye som følge av den globale oppvarmingen
  • Stein J. Bjørge
    Fotograf
  • Arild Færaas (tekst)

Barack Obama er den desidert mest klima-vennlige presidenten USA har hatt. Samtidig er det et republikansk flertall i kongressen som prøver å motarbeide Obamas klimapolitikk så mye som de kan

Det er lenge siden Kongressen i USA har hatt et flertall som har villet gjøre noe med de høye klimagassutslippene. Derfor har det vært opp til progressive delstater å gjøre noe, og der har California vært den fremste.

Delstaten som ville hatt verdens åttende største økonomi om det var et land, er den delstaten som slipper ut nest mest CO2. Men pr. innbygger er det bare New York og Vermont, som er mye mindre i areal, som har lavere utslipp av alle USAs 50 delstater.

Clifford Rechtschaffen

— Det har alltid vært sterk støtte i befolkningen for god miljøpolitikk. I tillegg har vi en lang kyst og nydelige fjell. I delstaten vår har også begge partiene støttet en slik politikk. Tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger var jo republikaner. Dessuten har vi en veldig sterk innovasjonskultur i Silicon Valley, sier professor Clifford Rechtschaffen, California-guvernørens klimarådgiver til Aftenposten.Miranda Schreurs, direktør for Miljøpolitikk-forskningssenteret til Freie Universität Berlin, peker på en annen grunn hun også mener har hjulpet California i riktig retning.

— California er en stat som importerer my energi, og de har interesse av å spare mest mulig.

  • Gladmelding! Verdens CO2-utslipp faller

Vil at de nasjonale lovene skal bli strengere

California-guvernørens klimarådgiver deltok på en debatt under klimakonferansen i Paris som handlet om hvordan lokale myndigheter i USA og Canada kan samarbeide om klimapolitikk.

— Dersom flertallet i Kongressen hadde vært mer klimavennlig, hvilke andre ting kunne dere da ha gjort i California?

— Det vakre med vårt føderale system, er at delstatene har mye makt. California har også ekstra makt gjennom Federal Clean Air Act, hvor vi blant annet lov å sette strengere standarder for utslipp fra kjøretøy. Men vi skulle ønske at de nasjonale lovene var strengere, slik vi kunne fått flere partnere i andre delstater, sier Rechtschaffen.

Her er det noen dansker under Folkets klimatoppmøte i Montreuil som viste hva de mener om USAs klimapolitikk.

— Hva tenker du dersom USAs neste president blir en klimaskeptisk republikaner?- Da har vi store problemer. Om han ikke klarer å ødelegge hva California gjør, kan verden bli ødelagt.

Samarbeid på vestkysten

Sammen med representanter fra andre amerikanske delstater og canadiske provinser fortalte Rechtschaffen hva California har gjort, og han hadde den desidert lengste skrytelisten.

Delstatene langs vestkysten i USA pluss British Columbia i Canada har inngått et samarbeid hvor de blant annet samarbeider om klimavennlige løsninger for energiproduksjon, karbonpris, transport og energieffektivitet. Et samarbeid med New York er og på trappene.

— Vi vil gjerne være et godt eksempel for resten av landet. Og vi skjønner ikke hvorfor flere gjør som oss.

Her er hva du trenger å vite om klimatoppmøtet

Her kan du lære noe nytt:

Les også

«Alle» sier vi må gjøre noe med klimaet nå. Her er syv punkter om hvorfor det er så vanskelig.

Les mer om

  1. Klima