Verden

Japans keiser: – Lurer på om jeg klarer å utføre mine plikter

Den japanske keiser Akihito uttrykker tvil om hvorvidt han i fremtiden klarer å utøve sine plikter som statsoverhode.

Japans keiser Akihito sier han er bekymret om hvorvidt han klarer å utøve sin gjerning som statsoverhode i fremtiden på grunn av sin høye alder. Han varsler imidlertid ikke sin avgang. Foto: Eugene Hoshiko / TT / NTB Scanpix

  • NTB

I en forhåndsinnspilt tale viser den 82 år gamle keiseren til sin høye alder.

– Når jeg tenker på min svekkede styrke, lurer jeg på om jeg klarer å utføre mine plikter som et symbol på Japan med hele min sjel og kropp, sa Akihito ifølge CNN.

Han varsler imidlertid ikke sin avgang, da dette er en komplisert juridisk og politisk prosess i Japan.

Japans statsminister Shinzo Abe sier han tar keiserens uttalelser alvorlig.

– På bakgrunn av keiserens høye alder og omfanget av hans plikter, vil vi med det største alvor vurdere hva vi kan gjøre, sier statsministeren.

Tvetydig

Keiser Akihito snakket bevisst tvetydig i sin videotale mandag, men det er en utbredt oppfatning at regjeringen vil tolke hans uttalelser som et ønske om å tre tilbake.

Det er derfor ventet at regjeringen Abe vil starte arbeidet med å legge det juridiske grunnlaget for at keiser skal kunne gå av.

En eventuell abdikasjon ville være noe nesten unikt i japanske historie. Den siste som gjorde det, var keiser Kokaku i 1817.

Om få år

Spekulasjonene om keiserens avgang skjøt fart i forrige uke da det sirkulerte meldinger om at han til sine nærmeste krets skal ha sagt at han ønsker å tre tilbake i løpet av «noen få år».

Akihito overtok keisertronen etter sin far Hirohito i 1989. Hirohito ble sett på som en guddom i Japan inntil kapitulasjonen i 1945.

Det er bare annen gang i sin funksjonstid at Akihito har talt direkte til det japanske folket. Første gang var etter jordskjelvet, tsunamien og krisen i atomkraftverket ute ved kysten i 2011.

Les også

  1. I Japan jubles det for at ketchup-prisen endelig stiger

  2. Japan vil være med blant de store | Per Kristian Haugen

  3. Valgseier for Shinzo Abe i Japan

Les mer om

  1. Japan