Irans påtalemyndighet: Moralpolitiet nedlegges

Moralpolitiet i Iran legges ned, ifølge påtalemyndigheten i landet. Men fortsatt vil myndighetene overvåke «atferden på samfunnsnivå».

Flere tusen personer er blitt arrestert etter opptøyene i Iran.

Nyheten ble kunngjort av riksadvokat Mohamed Jafar Montazeri lørdag kveld, ifølge de iranske nyhetsbyråene Irna og Isna.

Uttalelsen er gjengitt av nyhetsbyråene AP og AFP. Dette kom frem i femtende og sekstende avsnitt i en nyhetsmelding som omhandler bygging av kjernekraftverk i Iran.

Montazeri kom ikke med flere konkrete detaljer om tidsperspektivet for nedleggelsen. Det er fremdeles uklart hva dette betyr i praksis.

– Rettsvesenet fortsetter å overvåke atferden på samfunnsnivå, sa lederen for den iranske påtalemyndigheten.

Moralpolitiet har blant annet i oppgave å passe på at iranske kvinner følger strenge regler for hvordan de skal kle seg.

I Iran har det vært store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til de strenge klesreglene for kvinner.

Senest i slutten av november ble det meldt om tidvis krigstilstander i deler av Iran. Flere tusen personer er blitt arrestert etter opptøyene i Iran.