Verden

Åtte arrestert etter drapet på van Gogh

To dager etter mordet på filmregissør Theo van Gogh svarer 85 prosent av nederlenderne i en meningsmåling at myndighetene ikke har tatt muslimsk fundamentalisme på alvor.

  • Forf>
  • <forf>gunnar Kagge <
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Hard kjerne. 75 politimenn jobber for fullt med å etterforske drapet på filmregissøren, spaltisten og provokatøren. De siste dagene er 8 unge menn arrestert, i tillegg til hovedmistenkte. Ingen av de arresterte er nederlandske borgere, det er seks marokkanere, en fra Algerie og en som har både spansk og marokkansk pass.De er mellom 19 og 27 år gamle. Hjemme hos dem tok politiet beslag i videobånd, tidsskrifter og bøker med "fundamentalistisk" innhold.Også den hovedmistenkte 26-åringen er marokkaner. Han tilhørte en krets med unge menn som blant annet har forsøkt å komme seg til Afghanistan for å kjempe med Taliban mot amerikanerne.Drapet på van Gogh er blitt politikk. Parlamentarisk leder Jozias van Aartsen i det liberal-konservative VVD snakket i går om at det foregår jihad, hellig krig, i Amsterdams gater. Han mener at regjeringen er farlig passiv mens Nederland utsettes for den største trusselen siden 1940. VVD sitter i regjeringen, men van Aartsen føler seg ikke bundet av noen lojalitet til partifellene.— Å oppfordre til ro høres bra ut, men man må gjøre noe også, sa han.VVD mener at etterretningstjenesten må beordres til å kartlegge ikke bare ekstremister, men også mennesker som har forbindelse med dem.Regjeringens roligste forsvarer kom fra det sosialdemokratiske opposisjonspartiet PvdA. Partileder Wouter Bos advarer mot panikk.Omstridt filmmannTirsdag formiddag ble filmskaperen Theo van Gogh (47) drept på åpen gate i Amsterdam.

Van Gogh, en slektning av den berømte maleren Vincent van Gogh, var en aktiv debattant, som gjennom filmer, TV-programmer, artikler og bøker forsøkte å provosere sine landsmenn.

De siste årene var han spesielt opptatt av islams kvinnesyn. Han samarbeidet med den liberal-konservative parlamentsmedlemmet Ayaan Hirsi Ali.

I mange år ble van Gogh anklaget for antisemittisme, men i det siste er det forholdet til islam som har dominert.