Syriske soldater på vei hjem

Syria avsluttet torsdag den første av de to fasene i den militære tilbaketrekkingen fra Libanon, og dermed er mellom 4.000 og 6.000 av syriske soldatene sendt hjem.

Resten av de syriske styrkene, rundt 8.000 mann, er trukket tilbake til Bekaa-dalen nær grensen mot Syria.

De syriske soldatene ble sendt over grensen for å gjøre slutt på den libanesiske borgerkrigen i 1976, og på det meste var det nærmere 40.000 syriske soldater i nabolandet.

Nå har internasjonalt press og krav fra den libanesiske opposisjonen ført til at de «gjenglemte» syriske avdelingene er på vei hjem, men det er ennå ikke offentliggjort noen dato for når de siste soldatene skal trekkes ut.

Drapspåstander

Både soldatene og den mektige syriske etterretningstjenesten har vært stasjonert i fjellområdene øst for Beirut og i Tripoli i Nord-Libanon, mens de aldri har vært utgruppert i noe større antall i sør, i grenseområdene mot Israel.

Syria og prosyriske elementer i den libanesiske etterretningstjenesten er blitt anklaget av den libanesiske opposisjonen for å ha stått bak drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri 14. februar.

Sjefen for den libanesiske sikkerhetstjenesten, Jamil al-Sayyad, sa torsdag at han er villig til å møte i retten for å imøtegå disse påstandene.

— Alle sjefene for sikkerhetstjenesten er villige til å stille i retten. Vi har ingen hemmeligheter, sa han.

Libanesisk politi bekreftet torsdag at alle syriske soldater og alt personell i det syriske etterretningsapparatet i Libanon er trukket tilbake enten til Bekaa-dalen i Øst-Libanon eller over grensen til Syria.

Den første fasen er stort sett avsluttet, sa en polititalsmann.

Hizbollah

USA har gått i spissen for de internasjonale kravene om at Syria må trekke seg ut av Libanon. President George W. Bush har også krevd at den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaen må la seg avvæpne.

Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah har avvist kravet og sagt at militsen beskytter Sør-Libanon mot israelsk aggresjon. Hizbollah er den eneste militsen som ikke ble avvæpnet etter at borgerkrigen i Libanon opphørte for 15 år siden.

— Vi blir bedt om å gi fra oss våpnene slik at Libanon blir forsvarsløst. Vår styrke beskytter Libanon, sa sjeik Nasrallah i en TV-debatt onsdag.

— Problemets kjerne er at USA og Israel ønsker å avvæpne Hizbollah, la han til.

Bush åpnet tirsdag døren for at den sjiamuslimske bevegelsen, som har støtte fra Syria og Iran, kan spille en politisk rolle i Libanon dersom den legger ned våpnene.

— Vi ser på Hizbollah som en terrororganisasjon, og jeg håper at Hizbollah vil bevise at de ikke er det ved å legge ned våpnene og ikke true freden, sa Bush.