- En hel æra vil bli assosiert med ham

Pave Johannes Paul II minnes som en forkjemper i kampen for fred og menneskets frihet og i arbeidet mot fattigdom.

Presidenter, ledere og samfunnstopper over hele verden kommer med rosende ord om pave Johannes Paul IIs liv og virke. Også islamske fundametalister og ateister takker paven for innsatsen mot fattigdom og undertrykkelse.

Putin: — Klok og lydhør

Pave Johannes Paul II var en ruvende skikkelse i vår tid, sier Russlands president Vladimir Putin.

  • Jeg har de varmeste minner fra mine møter med paven. Han var en klok og lydhør mann, åpen for dialog. En hel æra vil bli assosiert med ham, sier han ifølge NTB.

Bush: - Forkjemper for frihet

Putins presidentkollega i Washington, George W. Bush, minnes paven som en forkjemper for menneskets frihet.

— Den katolske kirken har mistet sin hyrde, verden har mistet en forkjemper for menneskets frihet og en god og trofast Guds tjener er blitt kalt hjem, sa Bush, som hadde sin kone Laura ved sin side i Det hvite hus.

Bush sa han vil huske paven som en tro forsvarer av livet.

  • Paven var en inspirasjon for millioner av amerikanere og for mange, mange flere verden over. Vi kommer alltid til å huske den ydmyke, kloke og fryktløse presten som ble en av historiens største moralske ledere, sa Bush.

Walesa: - Uten ham kunne kommunismens fall blitt blodig

Polens tidligere president Lech Walesa, som ledet den opposisjonelle fagbevegelsen Solidaritet, framhevet den polskfødte pavens rolle for sovjetimperiets sammenbrudd.

— Uten ham ville kommunismens sammenbrudd uteblitt, eller kommet mye senere og blitt blodig, sa Walesa, melder NTB.

Bono: - Den beste frontfiguren kirken kunne hatt

U2-artisten som tidligere har drevet kampanje for sletting av U-landsgjelden sammen med paven, kalte ham en "stor show-mann, en stor kommunikator av ideer selv om du ikke er enig i alle av dem, og en stor venn med verdens fattige".

Uten Johannes Paul II er det vanskelig å tenke seg at Drop the Debt-kampanjen skulle lykkes som den gjorde, fortsetter superstjernen.

Hamas: Sørger sammen med kristne

Også den fundamentalistiske islamistiske bevegelsen Hamas sørger over pavens bortgang. Talsmannen for bevegelsen på Gazastripen, Sami Abu Zuhri, uttalte til nyhetsbyrået DPA at hans folk sørger sammen med kristne i hele verden.

— Vi vil huske pavens uttalelser da han ba om at palestinerne skulle få sin rettmessige frihet og uavhengighet, sa Abu Zuhri.

Til og med i det offisielt ateistiske landet Cuba, er det nå erklært tre dagers landesorg.

<b>Sørger.</b> USAs president George W. Bush og hans kone Laura minnes pavens betydning for millioner av amerikanere.